2.000 speidere var på haik ut fra speiderlandsleiren i Bodø natt til tirsdag. Rundt 115 av disse valgte de tøffeste rutene ut fra området ved Børvasstindende. Utover kvelden ble disse 115 lett nedkjølte og valgte å kontakte ambulanse for å bli hentet ut fra fjellet, opplyser kommunikasjonssjef for speiderlandsleiren i en pressemelding.

– 58 speidere ble sent i mandag kveld og natt til tirsdag henter ut av fjellet i Åselidalen ved hjelp av et Sea King redningshelikopter, sier Tommy Bech, operasjonsleder i Nordland politidistrikt til NTB.

– Fire av disse ble tatt hånd om av Nordlandssykehuset, men ingen hadde livstruende skader, opplyser Randi Angelsen, kommunikasjonssjef ved sykehuset.

En av pasientene ble skrevet ut i løpet av natten, mens tilstanden til de øvrige pasientene er stabil. Enkelte skal ha hatt fallskader og vært nedkjølt, opplyser Frode Iversen i Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK.

For å sikre kapasiteten ble et av Forsvarets Bell-helikoptre rekvirert og fløyet ned fra Bardufoss. Røde Kors ble også fløyet til fjellet for å sikre at alle som trengte det fikk assistanse, skriver Avisa Nordland.

Flere igjen i fjellet

Bech presiserer at det bare var et fåtall av speiderne som ba om hjelp, og at mange speidere er igjen i fjellet. Ifølge avisen er de øvrige speiderne sendt til en samlingsplass i Stordalen.

– Det er nok først og fremst snakk om sammenfall av flere uheldige omstendigheter. Speidere er jo alltid beredt og drar ikke på fjellet uforberedt, sier Iversen til NTB.

– Samtidig er det mulig det nordnorske sommerværet ikke er helt som de hadde ventet, legger han til og forteller at enkelte steder er det «bortimot vinterstemning».

Fjellvante

Rundt 9 000 speidere fra over 30 land er samlet på årets landsleir. Leirsjef Peer-Johan Ødegaard sier til NRK at sikkerheten er god nok for de mange deltakerne, inkludert de som er på tur i den lyse sommernatten.

– Jada. Speiderne er godt fjellvante og beredt på hva de skal gjøre, dersom det skjer ulykker. Det har vi sett i kveld, sier han.

– Vi var forberedt på at noen situasjoner kunne oppstå, og det skal på ingen måte legge noen demper på resten av leiren.