– Nå er «Havnesjefen» død, sier fungerende ordfører i Os kommune, Laila Marie Reiertsen til BT.

Landbrukssjef i Bjørnefjorden Landbrukskontor, Øystein Svalheim sier at svanen ble avlivet med et slag mot hodet.

– Vi ville ikke ha ansvar for en mannevond svane som angriper folk. Svanen ble fanget inn i går på en rolig måte, så ble den fraktet videre til et kontor hvor den ble kakket i hodet med noe tungt, sier Svalheim.

Forbauset

Den sinte knoppsvanen som har skapt voldsomt engasjement i Os og i store deler av resten av landet i sommer, ble avlivet i natt.

Det skjedde selv om advokat Per Magne Kristiansen fikk utsatt avlivingsdatoen til kommunen frem til 20. august.

– Jeg våknet til nyheten om avlivingen i dag med oppriktig forbauselse. Vi hadde fått utsettelse i 14 dager, og da reagerer jeg sterkt på at Os kommune ikke har holdt oss orientert, sier Kristiansen.

– Vi har gjort alt etter boken

Kristiansen forteller at han har satt i gang prosesser for å få flyttet svanen, men at det er en mer krevende jobb enn man skulle tro.

– Det er trist at dette skjedde når vi har kommet så langt i prosessen med å plassere han et sted hvor han ikke kunne gjøre skade på noen. Vi har gjort alt etter boken, og da forventet vi at kommunen ville ta kontakt før noe så avgjørende ble satt i gang, sier Kristiansen.

Til tross for utsettelsen mener Reiertsen at fellingsvedtaket til kommunen fortsatt er gyldig.

– Det har vært fellingsløyve på «Havnesjefen» helt siden 23. juli. Det er det som er grunnen til at han nå er avlivet. Ikke noe annet, sier hun.

Flytteprosessen var i gang

Advokat Per Magne Kristiansen forteller at de skulle sende folk over i dag for å tilrettelegge for at svanen skulle sendes til Modum kommune, som var villig til å ta imot «Havnesjefen».

– Vi har snakket med landbrukssjefen i Modum kommune, og arbeidet nå med å få godkjenning fra Mattilsynet og Miljødirektoratet. Dette er en komplisert prosess, og vi var forberedt på at vi hadde 14 dager til rådighet, sier Kristiansen.

Svanen skal obduseres

Øystein Svalheim, landbrukssjef i Bjørnefjorden Landbrukskontor, forteller at svanen ble avlivet med slag mot hodet. Dette er ifølge, ornitolog Kjetil Aadne Solbakken en human måte å avlive en fugl på, så lenge det er raskt og smertefritt.

– I så tilfelle er det ingen grunn til å kritisere avlivingsmetoden. I utgangspunktet mener vi folk må tolererer aggressiv oppførsel fra knoppsvaner, men når vi hører om disse episodene, har vi forståelse for at den nå er avlivet, sier Solbakken.

Svalheim forteller den døde svanen skal sendes til Oslo veterinærinstitutt, hvor den skal obduseres.

– Dette for å undersøke om det er andre årsaker til at den var aggressiv, enn den ledende teorien om at den er blitt dårlig behandlet av mennesker, sier Øystein Svalheim.

- Trussel

Ifølge BA har ordfører, Marie Bruarøy fått en alvorlig trussel. Fungerende ordfører, Laila Reiertsen har fått meldingen opplest og reagerer sterkt.

– Det er nærmest en drapstrussel. Vi kan ikke tolerere at det er på denne måten her. Det går en grense for hva man kan legge fra seg på sosiale medier. Vi har pårørende rundt oss alle sammen, sier Reiertsen.

Reiertsen har ikke selv fått trusler til nå, men reaksjonene lar ikke vente på seg.

– Det har kokt i ett her. Jeg har ikke fått tid til å se på alt enda, men av meldinger på telefonen har det vært både positivt og negativt, sier Reiertsen.

– Avlivet i natt

Så seint som i går ble 16 år gamle Silje Marie Larsen Torsvik angrepet av svanen i havnebassenget på Os, skriver Midtsiden. 16-åringen fortalte at svanen hoppet opp i båten hennes og gikk løs på både henne og båten med nebb og vinger. Til slutt hoppet hun i sjøen for å komme seg unna.

Samme kveld ble kommuneledelsen opplyst om det tilsynelatende uprovoserte angrepet på den 16-år gamle jenten.

– Det var seint i går kveld avgjort å avlive «Havnesjefen», står det i kommunens pressemelding om havnesjefen.

Havnesjefen hadde i utgangspunktet fått utsatt avlivningsdato. Men ifølge pressemeldingen gjaldt dette kun om det ikke var flere hendelser.

– Etter hendelsen i går konkluderte kommuneledelsen at vi ikke kunne ta ansvaret for å sende bort «Havnesjefen», med fare for at han skulle skade folk på en ny plass.

Heftig krangel

I slutten av juni i år ble en fem år gammel barnehagejente angrepet og dratt under vann av knoppsvanen i havnebassenget i Os. Siden den gang har det vært en heftig krangel om hva som skal skje med svanen.

Saken har satt sterke følelser i sving hos mange, og debatten har vært spesielt hissig i sosiale medier. Søndag denne uken fortalte Os-ordfører Marie Lunde Bruarøy at hun var rystet over hetsen kommunale ansatte har blitt utsatt for.

– Det tar helt av, folk er i harnisk. Alt er svart-hvitt. Enter er du dyreelsker eller dyrehater, sa hun til BT.

Dagen etter ble det arrangert et demonstrasjonstog i Os sentrum hvor demonstrantene krevde at Havnesjefen måtte få leve videre. Rundt 30 personer stilte opp for å vise sin støtte.

Skylder på dyremishandlere

– De har prøvd å kjøre på han med båt, kastet stein, grepet han etter halsen og holdt han. Andre kjører rundt han med skuter oppe på havnen for å skremme han, sier Trude Bahus i interesseorganisasjonen Svanehjelpen.

Ifølge henne er det de av Os sine innbyggere som gjør slikt, som har skylden for at «Havnesjefen» nå er avlivet.

– Jeg skylder på dyrplagerne. Dyr handler på assosiasjoner. Den angriper fordi den selv har blitt angrepet tidligere, sier Bahus.

Hun synes det er trist at svanen nå er død. Hun mener også at det var strengt av kommunen og avlive han så fort uten at de fikk tiden til å finne et nytt hjem.

– Dette er gjort i stillhet. De har ikke sagt ifra til oss i svanehjelpen at de kom til å avlive han, sier Bahus.

«Havnesjefen» har vært kjendis i Os lenge før bråket i sommer. Han har nemlig regjert havnen i Os kommune i årevis.

Havnesjefen har fått fiskekroker i både nebbet og føttene, han har blitt blyforgiftet og det har blitt gitt ut flere bøker om ham.

EIVIND FONDENES

HARALD CHRISTIAN HOFF

INGRID AAREKOL

/Bergens Tidenende