Dale går hardt ut mot Statens vegvesens oppfordring torsdag til bøndene om å la traktorer stå eller bli fraktet på lastebiler.

– Det er en meningsløs uttalelse. En utopi. Det er ikke aktuelt å tvinge nyttetransport som traktorer over på lastebilplan, sier landbruksminister Jon Georg Dale til Nationen.

Liker seg ikke på veiene

Statens vegvesen mener bøndene må vurdere om det er nødvendig å kjøre om de er redde. Vigdis Lobenz, leder for plan- og forvaltningsseksjonen i Statens vegvesen i Sogn og Fjordane, har tidligere anbefalt bøndene i fylket å la traktorene stå eller frakte dem på lastebiler. Det var avisen Firda som først omtalte saken.

– Jeg vet om veldig få bønder som synes det er artig å være på veiene med traktoren. De har en jobb å gjøre i norsk matproduksjon, og veimyndighetene må legge til rette for dette, sier Dale.

Krever avkjøringslommer

Bøndene i Sogn og Fjordane Bondelag krever flere avkjøringslommer for å unngå køer og ulykker.

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Guro Ranes, mener bønder og bilister må tåle køer.

– Jeg kan godt forstå at bøndene vil ha flere avkjørsler, men det er stor risiko knyttet til å kjøre av og på veien. De som kjører traktor, opplever at de er til hinder i veien, men det er bedre med kø enn å risikere en ulykke, sier Ranes.