- I 2017 har vi hatt en intensjon om kunnskapsformidling av friluftsliv. Vi ser at det er mange nye som er interesserte i friluftsliv. De har mange spørsmål om grunnleggende kunnskap når de skal begi seg ut i naturen, sier markedssjef i Trondhjems Turistforening Jonny Remmereit.

Gjennom 150 år har turistforeningen samlet mye kunnskap om friluftsliv. Ressurspersoner i foreningen er plukket ut til å lage kortfattede og grunnleggende kurs som nå blir gitt ut i bokform. De som er medlemmer i Trondhjems Turistforening vil få boka «26 kjappe kurs i friluftsliv» tilsendt som en av medlemsfordelene de har. Den vil være ute til de fleste i løpet av uka som kommer.

Les også: Slik kan friluftsliv få ned sykefraværet

- Lever mer i avstand til naturen

- Hvorfor er det behov for en slik bok.

- Vi i turistforeningen ser at vi nå lever i mer avstand til naturen enn for en generasjon siden. Samtidig vil vi ut på tur. Friluftsliv er populært. Ser du på sosiale medier, er bilder fra naturen godt representert. Et flott naturbilde gir gode tilbakemeldinger. Slike bildet gir inspirasjon til andre for å gå på tur, og du får også nye ideer til turer, sier Remmereit.

Les også: Han har en plan om å komme bort i Canada

Fikk opplæring i militæret

En annen årsak turistforeningen har merket seg er at færre avtjener verneplikt og dermed ikke har fått den opplæringen i friluftsliv som har ligget «skjult» i førstegangstjenesten.

- Tidligere var langt flere inne til militærtjeneste. Unge menn avtjente verneplikten, dro hjem og stiftet familie. Ubevisst lærte de bort kunnskapen til resten av familien. I dag er bare rundt ti prosent av befolkningen inn til førstegangstjeneste. Det betyr at langt færre får opplæring i hvordan det er best å kle seg, hvordan man finner frem i ukjent terreng og de færreste har noen gang overnattet i ei snøhule, sier Remmereit.

Les også: Dalen i Hommelvik skjuler en gedigen foss

Kunnskap og inspirasjon

Boka inneholder kurs i kart og kompass og foreslår applikasjoner til telefonen som kan være nyttige, riktig utstyr til forskjellige turer, tips til fiske, bålfyring, kano, hvordan bruke turistforeningens hytter, rettigheter og plikter og miljøvett med mer. Boka vil også komme for salg i bokhandlerne over hele Norge.

«Hensikten med boka er å gi et stigende antall turinteresserte bedre kunnskap i friluftsliv og inspirasjon til å prøve ut nye og spennende aktiviteter. Kursene er skrevet på en lettfattelig måte og er rikt illustrert med bilder og tegnimger som gjør det enkelt å tilegne seg basiskunnskaper i de utvalgte temaene», skriver DNT i en pressemelding.

Les også: Kjærlighet i tårnet på Solemsvåttan

- Vi ønsker at boka kan bli en grei innføring i friluftsliv til de som vil ut, men ikke har den grunnleggende kunnskapen, sier markedssjef i Trondhjems Turistforening Jonny Remmereit.