Onsdag morgen skrev Politiforum at Politidirektoratet (POD) i et brev til Justis- og beredskapsdepartementet (JBD) var gått inn for en modell med i alt ni politidistrikter i framtida. Men dette må bero på en misforståelse, mener politidirektør Odd Reidar Humlegård.

– Politidirektoratet har anbefalt Justisdepartementet å etablere inntil ti politidistrikter. Det har vært kjent over lengre tid at dette er vår anbefaling, og dette er ikke endret. Vi har ikke på noe tidspunkt vært mer konkrete enn det, sier han.

I dag er det 27 politidistrikter i Norge.

Brevet som Politidirektoratet nå har sendt til JBD, er en oppfølging av direktoratets innspill til høringen om den såkalte politianalysen fra i fjor.

Mellomløsning

I politianalysen, som skal inngå i grunnlaget til en større politireform, ble det presentert flere alternativer for den framtidige organiseringen av politiet.

Det mest radikale forslaget er en såkalt regionmodell med bare seks politidistrikter. Det var denne modellen som ble anbefalt av utvalget som laget analysen, ledet av Arne Røksund. Utvalget gikk også inn for å redusere antall politi- og lensmannskontorer fra dagens nivå på 354 til om lag 210.

I tillegg ble det presentert en såkalt mellomløsning med ti politidistrikter og en fylkesmodell med 18 politidistrikter.

Politidirektoratet skrev i sitt høringssvar til analysen at et stort flertall av politimestrene anbefalte mellom seks og ti distrikter. Kritiske røster mener på sin side at politiet med en slik organisering vil bli for sentralisert.

Reformforslag i vente

Saken ligger nå på bordet hos regjeringen, men det er uvisst hvor lang tid det vil ta før et forslag blir lagt fram for Stortinget. Saken skulle fremmes i vår, men er blitt utsatt.

– Vi jobber nå med fullt trykk for å utarbeide en politireform som vil stå seg over tid. Dette inkluderer selvsagt å finne den rette strukturen som gjør at vi får et tilstedeværende og effektivt politi i hele Norge, sier politisk rådgiver André R. Kolve i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

Ifølge ham vil departementet komme tilbake til Stortinget «så raskt som mulig».

Tidligere denne uka sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) at regjeringen nå arbeider med den politiske prosessen knyttet til reformen.

– Det er et veldig godt samarbeid mellom regjeringspartiene og støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre i denne saken, forsikret han.