Mer enn 400 henvendelser om sopp har kommet inn til Giftinformasjonen så langt i år. Det er en økning på 15 prosent sammenlignet med gjennomsnittet for samme periode de siste ni årene.

– Vi synes det er en ganske stor økning, men det er jo en god soppsesong i år, sier seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun ved Giftinformasjonen i Helsedirektoratet til NTB.

– 70 prosent av henvendelsene gjelder barn. De er gjerne ute i hagen og finner en sopp de putter i munnen, så blir foreldrene bekymret og ringer oss. Men i de aller fleste tilfellene er det ikke fare for forgiftning, sier hun.

De aller fleste forgiftningstilfellene de siste årene gjelder imidlertid ikke barn, men voksne som har forvekslet giftig sopp med matsopp.

– Voksne spiser måltider, mens barn smaker. Da blir det også mer skummelt for voksne, sier Opdal Seljetun.

Minoriteter oftest forgiftet

I sju tilfeller i år har Giftinformasjonen anbefalt sykehusinnleggelse av personer hvor det har vært mistanke om alvorlig soppforgiftning. Seks av disse pasientene hadde fremmedspråklig bakgrunn.

Det er i tråd med trenden de siste årene. Folk fra minoritetsgrupper har vært overrepresentert når det gjelder alvorlige soppforgiftninger, ifølge Giftinformasjonen.

– Vi er bekymret for fremmedspråklige som har en annen sopp-plukkekultur. Noen plukker sopp som vi i Norge vil kalle bedervet, og det kan føre til at de trenger sykehusinnleggelse, sier Opdal Seljetun.

Hun viser også til sopp i norsk natur kan være annerledes enn i andre land, og det medføre at dødelig sopp kan forveksles med sopp som er spiselig i et annet land.

– I Asia er det for eksempel spiselige, hvite fluesopper, sier seniorrådgiveren.

Av de sju som ble anbefalt sykehusinnleggelse, hadde fem spist hvit fluesopp.

Symptomer etter flere timer

Opdal Seljetun sier at symptomene på forgiftning er forskjellige, avhengig av hvilken sopp som er spist.

– Men typisk for de aller giftigste er at det er lang latenstid. For fluesopp kan det komme mage- og tarmsymptomer som kvalme, oppkast og kraftig diaré fra seks til 24 timer etter inntak.

Fra tolv til 36 timer etter inntak kan det komme en følelse av forbigående bedring, men bare timer senere kan tilstanden bli gradvis forverret. med leverskade og eventuelt nyreskade.

Opdal Seljetun anbefaler personer som har mistanke om at de kan ha blitt forgiftet, å ta kontakt med Giftinformasjonen slik at de kan vurdere hvilken behandling som eventuelt trengs.

Ikke sikker? Ikke spis!

Giftinformasjonen vil ikke advare folk mot å plukke sopp, men seniorrådgiveren har noen råd til dem som har tenkt seg på sopptur.

– Bruk soppkontrollene, ikke identifiser kun ut fra bøker, og ikke spis sopp du ikke er hundre prosent sikker på, sier Opdal Seljetun.