Han er mann, juridisk sett, men ser ut som en kvinne. Det skaper problemer hver gang det blir krevd legitimasjon. John Jeanette framstår som kvinne, men skal være mann etter identifikasjonspapirene.

Fått avslag

Derfor vil John Jeanette skifte juridisk kjønn. Han føler seg mest som hun, kaller seg for transperson, og foretrekker kvinneklær. Men for å skifte kjønn i Norge, må hun få en psykiatrisk diagnose som slår fast transseksualisme, hun må gjennomgå en hormonkur, og hun må operere bort penis og testikler, såkalt irreversibel sterilisering. Det vil ikke John Jeanette. Derfor har hun fått avslag på søknaden om å skifte juridisk kjønn.

Er ikke syk

– Jeg er ikke syk, og jeg er fornøyd med min seksualitet og er gift med en kvinne. Hun mener steriliseringskravet er et kastrasjonskrav, og at grunnen er at den norske stat ikke vil at transpersoner skal kunne reprodusere seg.

Nå får John Jeanette Solstad Remø støtte fra likestillings- og diskrimineringsombudet som mener at Helse- og omsorgsdepartementet har handlet i strid med diskrimineringsloven om seksuell orientering. Ombudet slår fast at praksisen der det kreves hormonell behandling, diagnose og operasjon som vilkår for å endre juridisk kjønn, er forskjellsbehandling i strid med loven. Kravet for å endre juridisk kjønn er diskriminerende etter likestillings og diskrimineringsombudets mening.

Har satt ned ekspertgruppe

–Vi tar kritikken av Norge knyttet til hvordan vi ivaretar personer med kjønnsidentitetsutfordringer generelt og endring av kjønn spesielt, på alvor, skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet i en e-post til Adresseavisen.

Departementet har ifølge Erlandsen vært kjent med situasjonen en stund, og er i ferd med å vurdere hvilke tiltak som er nødvendige å iverksette. Anne Grethe Erlandsen er glad for at en ekspertgruppe, utnevnt av Helsedirektoratet, er godt i gang med å gjennomgå gjeldende forvaltningspraksis, herunder steriliseringskravet. Ekspertgruppa skal levere en rapport med anbefalinger innen utgangen av januar 2015.

Gidder ikke vente

–Dette er standardsvaret de har gitt hele tiden, sier John Jeanette Solstad Remø. –Jeg gidder ikke vente lenger. Ingen vet hva denne ekspertgruppen kan komme fram til.

Transaktivist John Jeanette Solstad Remø sammen med støttespiller Marion Arntzen. Foto: VEGARD EGGEN