Jordskjelvet som oppsto i Jämtland i Sverige mandag ettermiddag, gjorde at folk i Trøndelag merket at huset ristet.

Jordskjelvstasjonen, som holder til i Bergen, målte skjelvet til 4,2 på Richter skala. Nå viser imidlertid andre målestasjoner at skjelvet kan ha vært sterkere enn dette.

- Stor forskjell

I Sverige opererer man med en størrelse på 4,1, mens internasjonale byråer har registrert at skjelvet kan ha vært så stort som 4,9.

Ved forskningsinstituttet Norsar, som holder til ved Kjeller i Norge, opererer man med en størrelse på 4,79.

- Dette vil variere litt fra målestasjon til målestasjon. Her må man samle inn flere data, og regne på disse, før man kommer frem til en endelig fastsettelse. Sannsynligvis ligger det er sted mellom 4,1 og 4,7, sier Tormod Kværna, seismolog ved Norsar.

- Er det stor forskjell på et skjelv på 4,1 og et skjelv på 4,8?

- Ja, det er stor forskjell. Et skjelv som måler 5 på Richters skala er 10 ganger sterkere enn et skjelv på 4. Samtidig vil skjelvet på 5 ha 30 ganger mer energi, enn det på 4. Men på skjelv på denne størrelsen fører sjelden til mer enn sprekker i grunnmuren ved stedet de oppstår. Kommer man opp i 5,5 til 6, da kan det oppstå skade, sier Kværna.

Kjennes på lang avstand

Kværna har ingen problemer med å tro på at flere merket skjelvet i Trøndelag.

- Disse skjelvene kan bære langt. For en stund tilbake var det blant annet et skjelv i Kaliningrad i Russland, som ble følt i Midt-Norge, forteller Kværna.

Fra Trondheim til stedet hvor skjelvet i Sverige oppsto, er det rundt 285 kilometer, ifølge Jordskjelvstasjonen i Bergen.

- Følger nøye med

- Hvor ofte oppstår skjelv av denne størrelsen?

- De oppstår ganske sjelden. I 2008 var det et skjelv som ble målt til 4,3 sør i Sverige. I Norge hadde vi et skjelv på Stord som målte 4,5. Så det skjer også her, men vi følger veldig nøye med på det.