Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Regjeringens plan for å heve nivået på norsk lærerstand er klar og legges fram tirsdag. I støttepartiet Venstre er forventningene skyhøye.

Å løfte nivået på norske lærere og skape en bedre norsk skole var en av de viktigste sakene Høyre gikk til valg på i fjor.

Tirsdag vil statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) svare på hvordan valgløftet skal gjennomføres med en ny strategi som rett og slett har fått navnet «Lærerløftet».

«Strategien inneholder en rekke tiltak som sammen skal bidra til å utvikle en skole hvor elevene lærer mer», heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Les også kronikken: Kampen om kunnskapsskolen

Krever plan

Venstre-leder Trine Skei Grande har klare forventninger til hva regjeringen vil levere på feltet.

Hun peker på punktet Venstre fikk inn i samarbeidsavtalen fra Nydalen om at det skal gjennomføres et lærerløft.

– Vi trenger en lærerstrategi som gir konstruktive og konkrete svar på hvordan vi kan gjenreise respekten for og statusen til læreryrket og hvordan vi kan sikre elevene mange nok faglig kompetente lærere fremover, sier Skei Grande til NTB.

Hun peker på at det finnes mer enn 9.000 ikke-kvalifiserte lærere i norsk grunnskole i dag, og etterlyser en offensiv plan fra regjeringen for å bøte på dette.

Grande ber også om en kraftig satsing på videreutdanning av lærere, og viser til nye tall fra SSB som viser at svært mange lærere ikke har utdanning i faget de underviser i.

Les også: Utdanningsforbundets Lisbeth Strickert forventer at den nye regjeringen sørger for et solid lærerløft.

Må svare

I regjeringens politiske plattform fra i fjor høst ble det listet opp en rekke tiltak regjeringen vil gjennomføre i norsk skole. I løpet av det siste året har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) allerede varslet innføring av flere av dem, blant annet en femårig mastergradsutdanning, en opptrapping av etter- og videreutdanningen av lærere, samt økning av karakterkravet i matematikk fra 3 til 4 for å komme inn på lærerutdanningen.

Etablering av nye karriereveier i skolen og flere støttefunksjoner slik at lærerne får mer tid til å være lærere, er blant de andre løftene som det er forventet at regjeringen vil svare på i planen som legges fram tirsdag.

Tillitskrise

Trine Skei Grande sier hun også forventer at statsministeren og kunnskapsministeren kommer «tungt på banen» med nasjonale bidrag for å løse tillitskrisen i skolen som lærerstreiken avdekket.

– Når 73 prosent av lærerne ønsket streik på grunn av det de oppfattet som manglende tillit fra arbeidsgiver, samtidig som kun en tredel av lærerne føler at læreryrket blir positivt verdsatt i samfunnet, så er det åpenbart at vi fortsatt har en vei å gå for å gi læreryrket økt status. Det er en nasjonal oppgave å gjenreise respekten for læreren, sier hun. (©NTB)