- Jeg vil be Vegdirektoratet å vurdere mulighetene for å forenkle vikepliktsreglene for syklende. I tillegg vil jeg be dem sørge for bedre samordning mellom regelverk og faktisk vegutforming og regulering, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

Følg Adressa.no på Facebook

- Må finne bedre løsninger

Han tror mange syklister i dag synes det er vanskelig å vite når de har vikeplikt.

- Vi ønsker å tilrettelegge bedre for sykling. Det er godt for folkehelsa, og gir bedre fremkommelighet i trafikken i våre byer. Samtidig må vi ivareta trafikksikkerhetsperspektivet. Når syklistenes organisasjoner påpeker mangelfull skilting og uklar tolkning, så må vi ta en runde og finne bedre løsninger, sier Solvik-Olsen.

Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet vurderte behovet for endringer i trafikkreglene i 2008. Da ble en rapport fra Sintef gjennomgått og vurdert. Konklusjonen den gang ble at reglene ikke skulle endres.

Dette er dagens regler:

Sykling i veien

Når du sykler på veien har du de samme rettigheter og plikter som andre kjørende. Du må følge de samme trafikkreglene og skiltene, blant annet ved å sykle på høyre side, overholde vikeplikt fra høyre og for gående i gangfelt.  Sykkel har som eneste kjøretøy lov til å bruke veiens skulder.

Sykling på gang- og sykkelveier

Sykkelveier og gang- og sykkelveier er fysisk skilt fra kjørebanen. Syklister på gang- og sykkelvei har vikeplikt for kjørende på kryssende vei. Dette gjelder også om sykkelveien du bruker går langs en forkjørsvei. Men du har ikke vikeplikt for kjørende som kommer fra parkeringsplass, holdeplass, torg, eiendom, bensinstasjon, gågate, gatetun eller liknende område. Det samme gjelder kjørende som skal inn på slikt område.

Sykling på fortauet

Fortau (og gågate eller gatetun) er først og fremst for de gående. Det er tillatt å sykle på fortauet når det er få fotgjengere der, og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående (§18 3.). Passering av gående må skje med god avstand og i tilnærmet gangfart. Kjørende som vil svinge inn over fortauet har vikeplikt for gående og syklende på fortauet.

I gangfelt

Det er tillatt å sykle over gangfelt, men bilistene har ikke vikeplikt for deg. For å oppnå samme rettigheter som gående, dvs. at bilene har vikeplikt og må stoppe for deg i gangfeltet, må du gå av sykkelen og trille den.

Sykling i sykkelfelt

Dersom du sykler i et sykkelfelt, dvs. kjørefelt for syklister skilt fra veibanen med hvit stripe, kan du bare sykle på høyre side av veien. I sykkelfelt gjelder samme regler som i veien ellers, med hensyn til fartsgrense og vikeplikt.

Når du befinner deg i et sykkelfelt og skal rett frem i et kryss har andre kjørende som vil svinge og krysse din kurs, vikeplikt for deg.

Sykling i kryss

Ved sykling i veikryss gjelder samme regler som for andre kjørende, med hensyn til å gi tegn, vikeplikt og plassering. I tillegg har syklister som eneste kjøretøy lov til å kjøre forbi til høyre for andre kjøretøy foran kryss.

Sykling i rundkjøringer

Det finnes ikke egne regler i vegtrafikklovgivningen for sykling i rundkjøring. Reglene for vikeplikt, plassering og tegngiving gjelder som i andre kryss.

Kilde: Trygg trafikk