Dr. James Martin tror vanlig politi vil få store problemer med å avsløre hva som foregår på kryptomarkedene. Foto: OLE MARTIN WOLD

- Krigen mot narkotika er i utgangspunktet veldig vanskelig. Kryptomarkedene utgjør en ny, digital front, sier dr. James Martin til adressa.no.

Martin tror ikke det er mulige for vanlig politi å knekke dette nye narkotikamarkedet.

5500 narkohandler

I går avslørte Adresseavisen at flere norske narkotikanettverk selger kokain, amfetamin, LSD, ecstasy og andre stoffer fra en skjult del av nettet. Adresseavisens kartlegging av dette usynlige norske narkomarkedet viser at nettverk og enkeltpersoner har stått for over 5500 dophandler det siste året, uten innblanding fra norsk politi.

Her leser du dokumentaren «silkeveiene» på Adressa+ (krever innlogging)

Dr. James Martin underviser i etterretning og politivitenskap ved Macquarie universitet i Sydney og er en av få forskere som har fulgt utviklingen på kryptomarkedene.

- Eksisterende etterforskningsmetodikk for narkotikakriminalitet biter ikke på dette, sier han.

Ser organiserte kriminelle

Tall fra annen forskning tyder også på at organiserte kriminelle har funnet et nytt område for å tjene store penger.

- Den første forskningen pekte på at kundene var narkotikabrukere. Vi fant at det også i stor grad er narkotikalangere som kjøper fra andre narkotikalangere, sier Judith Aldridge og David Decary-Hetu, som er tilknyttet universitetet i Manchester i England og Montreal i Canada.

Forskerparet Judith Aldrige og David Decary-Hetu skriver i sine konklusjoner at kryptomarkedene kan stå for en fundamental endring i handelen med narkotika de neste tiårene.

- Trygg havn

I høst publiserte EUs senter for cyberkriminalitet en trusselvurdering hvor kryptomarkedene pekes ut en rekke ganger. Gjennomgangsmelodien er at europeisk politi må foreta seg noe. Nå. Konklusjonen fra den fremste kompetansen på digital etterforskning i Europa er overtydelig.

- Nettverker som formidler kjøp og salg av narkotika utgjør i dag en trygg havn for kriminelle.

Flere norske politifolk Adresseavisen har snakket med, er også skeptiske til hva politiet kan gjøre, selv om det fra politisk hold er uttalt at «politiet skal være mer til stede på internett enn tidligere».

- Det er sagt fra politisk hold at politiet skal ha større tilstedeværelse på internett. Men internett er stort. Jeg tror ikke en gang 30 000 polititjenestemenn på nett hadde hatt kapasitet til å fange opp det som skjer, sier en erfaren etterforsker.