Det finnes ingen helbredende behandling mot sykdommen eller vaksine mot viruset.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at de i høst er blitt varslet om to pasienter med lammelser har testet positivt på viruset. Begge er barn, og begge er lagt inn på Ullevål sykehus i Oslo, melder TV 2.

– Vi har to barn som behandles for lammelser. Det er alvorlige symptomer, og de som er innlagt har testet positivt for enterovirus D68, sier overlege Astrid Rojahn ved sykehusets barneklinikk til kanalen.

Hjelp til å puste

Det er foreløpig ikke klart om det er bedre metoder for diagnostikk, eller et høyere antall tilfeller som er forklaringen på at det nå er bekreftet økt smitteforekomst også i Norge, opplyser FHI.

De to barna opplevde ifølge Rojahn først alvorlige pusteproblemer, for deretter å bli rammet av lammelser i ulike deler av kroppen. De klarer ikke å puste selv, og er avhengig av maskiner for å holde luftveiene åpne.

– Det er for tidlig å si noe om langtidsskadene. Vi vet lite om utviklingen, så vi vet foreløpig ikke om det er lammelser for alltid. Det er umulig å si hvor lenge de må bli her, sier Rojahn.

Friske barn

Enterovirus D68 er ikke ukjent. Viruset er den vanligste årsaken til lettere former for hjerne- og hjernehinnebetennelser, og opptrer gjerne i mindre utbrudd med lette til moderate sykdomstilfeller, uten dødsfall eller ettervirkninger. Utbruddene er vanligst i vinter- og vårsesongen. Virusene kan også gi luftveisinfeksjoner og en sjelden gang nevrologiske symptomer som lammelser.

Begge de to smittede barna på Ullevål var i utgangspunktet friske barn, som ikke hadde hatt andre virusinfeksjoner i kroppen, opplyser Rojahn.

Viruset forekommer vanligvis hos barn og ungdom, med milde symptomer som feber, luftveissymptomer, og kroppssmerter, men kan i sjeldne tilfeller gi et mer alvorlig sykdomsbilde, med luftveissymptomer og med nevrologiske symptomer.

Ingen behandling

Det finnes ingen helbredende behandling ut over generell støttebehandling inkludert fysioterapi. Det finnes heller ingen vaksine. Folkehelseinstituttet opplyser at de følger situasjonen nøye og etablerer metoder for videre karakterisering av virus i pasientprøver.

– I samarbeid med Oslo universitetssykehus, Ullevål har vi utviklet et diagnostisk screeningverktøy for hurtig påvisning av disse virusene. Slike prøver har ikke vært tilgjengelig tidligere, og med økt testmulighet, vil det bli påvist tilfeller man ikke tidligere så, sier overlege Trude Arnesen ved FHI.

Enteroviruset smitter fra avføring via hender til mat, samt ved hoste. God hånd- og hostehygiene reduserer derfor smitte, understreker Arnesen.