Gjennom flere år har satsing på andre områder som antiterror og IKT gått på bekostning av spionjakt hos Politiets sikkerhetstjenestes (PST). Ressursene tappes fra seksjon for kontraetterretning og over til andre, mer prioriterte ansvarsområder, skriver Aftenposten.

- Det har vært en dreining over mange år hvor andre områder er blitt prioritert over kontraetterretning. Jeg kan ikke gå i detalj, men når et felt ikke har førsteprioritet, så skulle man selvfølgelig ønske at man kunne gjøre mer, sier Lasse Hekkås, hovedtillitsvalgt i PST for Politiets Fellesforbund.

I fjor hadde PST et totalforbruk på cirka 528 millioner kroner. I underkant av 10 prosent, 51,3 millioner kroner, gikk til seksjon for kontraetterretning. Det viser PSTs egen oversikt over ressursbruk for 2013.

Hovedfokuset i seksjonen er etter det Aftenposten kjenner til å motvirke vervingsforsøk og annen menneskebasert spionasje, blant annet fra de 19 landene som har etterretningsagenter i Norge. Dataangrep og signaletterretning kommer i annen rekke.

- Det er knapphet på ressurser, og det er vanskelig å ha trykk på alle ansvarsområder til enhver tid. Da måtte tjenesten ha sett helt annerledes ut, sier Hekkås