Politiførstebetjent John Ola Volden ved Sentrum politistasjon etterforsker nå rundt 20 saker med falske tusenlapper i Trondheim.

En av de nyeste anmeldelsene kom fra Tonje Cahtarevyc og mannen Alen. De mener de fikk en falsk tusenkroneseddel da de tok ut penger fra en bank i Trondheim i forrige uke.

I det siste har falske tusenlapper dukket opp over hele Trondheim.

- Omfanget er åpenbart stort. Vi frykter at det er minst 30 falske tusenkronesedler i omløp, og at det fortsatt er sedler i omløp, sa Volden til adressa.no i går.

Nesten 500 falske sedler

Alle norske sedler er utstyrt med ekthetselementer som gjør at man kan identifisere en ekte seddel.

Se videoene som ligger i artikkelen for å se hvilke kjennetegn man kan se etter for å fastslå om en seddel er ekte eller ikke.

Ifølge Norges Bank er omfanget av falske sedler i Norge lavt sammenlignet med andre land.

Norges Bank mottar statistikk over beslaglagte sedler fra Kripos.

- Per november i år var det 495 falske sedler, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Andersen ved Norges Bank til adressa.no.

Fire sjekkpunkter

I 2013 ble det registrert 309 falske sedler, mens i 2012 var det 171.

- Blir det vanskeligere å se forskjell på uekte og ekte sedler?

- Dersom man sjekker at alle de sikkerhetselementene som er beskrevet på våre nettsider er på plass, kan man anta at seddelen er ekte, sier han.

- Hva bør man se etter når man mistenker at en seddel er uekte?

- Publikum bør sjekke at følgende fire sikkerhetselementer er på plass: Holografisk metallisk stripe (med unntak av 50-kroneseddelen), vannmerke, sikkerhetstråd og trykk med perlemorseffekt (med unntak av 50-kroneseddelen), opplyser Andersen.

- Får inn fra hele landet

Han oppfordrer alle som oppdager en falsk seddel om å melde fra til politiet.

- Når vi oppdager falske sedler i vår seddelbehandling, leverer vi de til politiet, slik at de kan etterforske saken. Politiet får inn falske sedler fra hele landet, slik at de skal kunne undersøke om det er noen sammenheng mellom de enkelte sakene.

Dersom du mottar en falsk seddel er det du som taper verdien. Dersom du utsettes for svindelforsøk med falske sedler, skal dette meldes til politiet. Du skal også melde fra til politiet dersom du oppdager falske sedler i egne beholdninger.

Alle norske sedler er trykket med kobbertrykk på bomullspapir. Dette gir en spesiell «følelse» som skiller seg fra kopier på vanlig papir. Merker du at en seddel føles annerledes når du mottar den, er det viktig å foreta noen ekstra kontroller.

Havet blir nytt seddeltema

Norges Bank har igangsatt et prosjekt for å utvikle en ny seddelserie. Serien blir den åttende i rekken.

- Når kommer de nye sedlene og vil de være enda sikrere mot forfalskning?

- De første nye sedlene i ny serie vil tidligst bli utgitt i 2017. Bakgrunnen for å igangsette arbeidet med ny seddelserie var å øke sikkerheten slik at norske sedler også i fremtiden vil være vanskelige å forfalske. De nye sedlene vil derfor være vanskeligere å forfalske enn de vi bruker nå, sier Andersen.

Å utvikle en ny seddelserie er et komplisert og krevende prosjekt som vil pågå over mange år.

Norges Banks hovedstyre har besluttet at «Havet» skal være tema på Norges nye sedler. Den nye seddelserien skal ha motiver som viser havets betydning for Norges nærings- og velferdsutvikling.

Hvis du studerer seddelen ekstra nøye, finner du i tillegg mikroskrift, og en "N" i rosetten som blir synlig når seddelen holdes på skrå mot en lyskilde. Flere steder på seddelens for- og bakside vil du finne tall og bokstaver som er trykket i meget liten skrift. Foto: norges bank
Videre er det et såkalt gjennomlysningsregister, det lille merket under rosetten. Den har et "motstykke" på baksiden, slik at hvis du holder seddelen opp mot lyset, vil de til sammen danne en komplett figur. Foto: norges bank
Når hele seddelens for- og bakside holdes under ultrafiolett lys vil du se at deler av trykket lyser opp i varierende grad, samt små fibre i papiret som lyser opp. Foto: norges bank
De nye sedlene vil tidligst komme i omløp i 2017. Foto: norges bank