SISTE: En kjennelse i Krekar-saken vil komme fredag. Da vil Oslo tingrett avsi kjennelse om vedtaket om å tvangsflytte mulla Krekar, opplyser dommeren i saken.

Krekar forsøker tirsdag å få omgjort vedtaket om tvangsflytting til Kyrksæterøra.

- Jeg snakker ikke, var Krekars korte kommentar til pressen da han ankom rettslokalene l taxi ilke før klokka halv ni tirsdag, ifølge NTB.

Mullaen kom i følge med sin forsvarer, advokat Brynjar Meling. Før de gikk gjennom sikkerhetskontrollen som var satt opp utenfor rettssalen, sa Meling at han har et godt håp om utfallet av rettsbehandling, og at han ser fram til å få presentert sin klients syn.

Advokaten varsler at han vil holde to innlegg på et par timer. Hans utgangspunkt er at Mulla Krekar er å anse som en fri mann etter at han søndag slapp ut fra Kongsvinger fengsel. Krekar hadde da sonet ferdig en dom på to år og ti måneder, blant annet for trusler mot Erna Solberg.

Referatoppbudet opphevet

Advokaten mener det er en utilbørlig inngripen i Krekars privatliv å tvangsflytte ham til Hemne og Kyrksæterøra, slik Oslo-politiet har vedtatt.

Retten ble satt nøyaktig klokka ni tirsdag. Det første tingrettsdommer ble bedt om å ta stilling til, er om referatforbudet som normalt gjelder i slike saker, skal oppheves.

Etter en kort drøfting med partene, ga dommeren sin tilslutning til at pressen kan referere fra møtet.

- Vi samtykker i at referatforbudet kan oppheves, sa Krekars advokat.

Heller ikke politiadvokat Vegard Rødås hadde innvendinger, men ba om at pressen av hensyn til bevisene i saken ikke gis anledning til å overføre lyd og bilde direkte fra rettsmøtet.

Like før klokka halv ti var Meling igang med sin innledning. Han startet med å forklare hvorfor han mener det er nødvendig å gi retten et tilbakeblikk på Krekars liv, både før og etter han kom til Norge første gang i 1991.

Bin Laden-kontakt levd videre i mediene

- Et av de forhold som retten skal vurdere, er om Mulla Krekar utgjør en fare for rikets sikkerhet, sa Meling, som i sitt innlegg vil argumentere at for svaret er nei.

Meling fortalte at Krekar, som fikk opphold i Norge fordi han var i konflikt med Saddam-regimet, etter hvert også fikk fiender i PUK, det styrende partiet i den kurdiske delen av Irak på slutten av 90-tallet. Da hadde han i flere år vært en sentral figur i Islamic Movement of Kurdistan, og seinere Ansar al-Islam.

Etter drapstrusler og flere attentatforsøk mot familien vendte han tilbake til Norge våren 2002. I 2006 havnet Krekar på FNs terrorliste. I flere år har feilaktige medieoppslag og anklager gitt et misvisende bilde av Krekar og hans rolle, mener Meling.

I et tv-intervju på slutten av 90-tallet bekreftet Krekar at han hadde møtt den avdøde Al Qaida-lederen Osama bin Laden i London. Møtet skal har dreid seg om pengestøtte til et humanitært hjelpeprosjekt, og ikke om terrorplanlegging, har Krekar fortalt i avhør.

- Likevel har denne kontakten med Osama Bin Laden levd videre i mediene, sa Meling.

I Norge er Krekar aldri dømt for medvirkning til terrorhandlinger, understreket advokaten, som også gikk gjennom de mange rundene der retten har vurdert om Krekar kan bortvises fra Norge.

Etter nøyaktig en time var Meling ferdig med sin innledning, og dommer Svarteberg ga ordet til politiadvokat Vegard Rødås, som mener Krekar utgjør en klar trussel mot rikets sikkerhet.

Rødås viste til at Krekar var med å stifte Ansar al-Islam, og var leder for den påståtte terrororganisasjonen i en lang periode.

- Klageren har en slik tilknytning til terrornettverk at han tilstedeværelse i Norge bidrar til å påvirke trusselbildet, sa Rødås

Politiet kan heller ikke utelukke at Krekar eller folk i hans nettverk kan begå terrorhandlinger mot Norge, ifølge politiadvokaten.

- Bin Laden har lovprist Ansar al-Islam, framholdt Rødås, som argumenterte at det var nødvendig å  sende Krekar til Kyrksæterøra for å begrense hans kontakt med tilhengere i Oslo-området, og for å ha kontroll på hans bevegelser.

Under oppholdet i Kongsvinger hadde Krekar ikke tilgang til internett, og adgangen til å besøke ham var begrenset.

- PST mener likevel Krekars posisjon i jihadistmiljøet ikke er svekket. PST mener å ha holdepunkter for å si at den også kan være styrket, sa Rødås, og viste til en oppdatert trusselvurdering fra PST.

- Mulla Krekar bør ikke plasseres i nærheten av det etablerte jihadistmiljøet i Oslofjord-området, bergensområdet og Rogaland, sa Rødås, som også understreket at Troms og Finnmark var utelukket på grunn av avstanden til familien i Oslo.

Beslutningen om å sende Krekar til Kyrksæterøra ble tatt etter en dialog mellom PST og UDI.

Beboerne på Jarlen mottakssenter, der Krekar skal bo, er av en slik sammensetning at lokaliseringen er akseptabel, mener PST.

- Hensynet til rikets sikkerhet er så tungtveiende at her må hensynet til familien vike, sa Rødås.

Mulla Krekar ønsket ikke å snakke med pressen da han ankom Borgarting lagmannsrett tirsdag morgen. Foto: NTB scanpix