Her er seks fakta om hva som ligger bak:

  • Asylavtalen som regjeringspartiene Høyre og Frp inngikk med samarbeidspartiene Venstre og KrF, innebærer at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt når søknader om opphold vurderes. Det gjelder spesielt asylbarn som har vært lenge i Norge.

  • Regjeringspartiene, Venstre og KrF ble enige om at man ikke skulle prioritere utsendelse av barn inntill de nye forskriftene kom på plass. Det motsatte skjedde. Bergens Tidende avslørte 2. desember at flere, ikke færre, barn ble sendt ut. Og at de de politiske føringene fra justisminister Anders Anundsen om at barna skulle bak i utsendelseskøen ikke ble videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet (PU).

  • Politidirektoratet hevder at Justisdepartementets føringer ble forstått og ble lagt til grunn, mens PU-lederen har uttalt at praksis ikke ble endret. Ved to anledninger i fjor skal politiet ha fått instruks fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere. 80 barn var blant de utsendte i perioden frem til de nye forskriftene kom på plass.

  • Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt i februar høringer om saken, der blant andre justisminister Anders Anundsen, politidirektøren og sjefen for Politiets utlendingsenhet måtte forklare seg.

  • SV, Ap og Sp innstiller på mistillit. Venstre og KrF uttaler seg i sterke kritiske ordelag, men avstår fra mistillit.

  • Skjebnen til de 80 utsendte barna er fortsatt uavklart. Venstre og KrF vil at barna som ble sendt ut skal få fornyet behandling. Regjeringen, og særlig Frp, sier foreløpig nei.