Flere av flyselskapenes avganger er innstilt eller kansellert. Problemene begynte med snøfallet i Oslo i går, og har tårnet seg opp i løpet av fredag.

Norwegian hadde lenge problemer med å få ut bagasje fra Gardermoen.

- Det var en stopp i bagasjeanlegget i dag, og det gjør at alt tar mye lenger tid. Stoppen i dag var jo også svært dårlig timing, i og med at det er påskeutfart, sier pressekontakt Charlotte Holmberg Jacobsson i Norwegian.

- Hvor lang tid tar det før flytrafikken er i rute igjen?

- Vi håper at vi er tilbake så fort som mulig, men mye kommer an på været. Stenger Oslo lufthavn igjen, så er det ikke mye vi kan gjøre.

Hun understreker at alle passasjerer som blir rammet av forsinkelser eller kanselleringer kan få hjelp på flyplassen. Alle som har registrert sitt telefonnummer hos Norwegian får også sms med flyinfo.

Busser til hele landet

- Det har vært en veldig krevende dag. Dette er ikke hyggelig på en fredag før påske. Men det er dominoeffekten fra det som skjedde på Gardermoen torsdag som preger flytrafikken, sier Lars Jørgen Svendsen, stasjonssjef i SAS ground handling på Trondheim lufthavn.

Ved 19-tiden opplever han at det er i ferd med å roe seg på Værnes.

- Det har vært masse folk her i hele dag, helt siden 7-tiden i morges. Det har vært 12 timer med veldig mange passasjerer. Men vi har klart å finne en løsning for de fleste, sier Svendsen.

For SAS’ sine kunder innebærer løsningen enten avreise med et forsinket fly, busstransport eller overnatting på hotell og ny avreisedag.

- Vi har satt opp busser i alle retninger, til Bergen, Stavanger, Tromsø, Bodø, Helgeland og ikke minst Oslo. Vi har vel shippet ut rundt 12 busser, og den første gikk ved 09-tiden i morges, sier Svendsen.

Skuffet og lei seg

For dem som har takket ja til buss, betyr det timevis på buss før de er fremme.

- Folk er forståelsesfulle, men det er klart mange er skuffet og lei seg. Det har vi forståelse for, sier Svendsen.

En god del passasjerer har fått tilbud om å overnatte på hotell, og ny flyavgang lørdag.

- Hvordan vil lørdagen bli for de reisende?

- Det skal ikke bli verre enn i dag. Nå er det også færre som reiser på lørdag enn fredag. Men vi er nok rimelig sikker på at det blir forsinkelser også i morgen. Det kan nok også da bli satt opp busser som alternativ transport, sier Svendsen.

- Ditt råd til passasjerene?

- De må møte opp til rett tid. Det er greit å ha passasjerene på plass til riktig tid.