Saken er kommet opp i Stortinget denne våren gjennom et representantforslag der Venstre ber om en klargjøring om at generell bevæpning i politiet ikke skal finne sted. Saken behandles tirsdag i plenum.

Justiskomiteen la fram sin innstilling i saken 14. april. Ingen av partiene går der inn for generell bevæpning av politiet.

– Jeg er svært glad for at Venstre får støtte for forslaget, sier forslagsstiller og stortingsrepresentant Iselin Nybø.

– Lang tradisjon

Konsekvensen av bevæpning kan bli at politiet mister sitt sivile preg, og at det kan oppstå flere, ikke færre, farlige situasjoner, mener Nybø.

– Norge har lang tradisjon for å ha et sivilt og ubevæpnet politi. En av kvalitetene ved vårt samfunn er den høye tilliten borgerne har til hverandre og myndighetene, sier Nybø.

Fremskrittspartiet bemerker at partiet ønsker å gi politiet «lettere tilgang til våpen». Likevel går også Frp inn for at dagens praksis med et ubevæpnet politi opprettholdes inntil videre.

Høyre og Frp vil ikke utelukke at det kan komme et forslag om generell bevæpning i framtida hvis situasjonen tilsier det.

Midlertidig bevæpning

Spørsmålet om politibevæpning har fått fornyet aktualitet gjennom den midlertidige bevæpningen som ble innført i fjor høst.

Bakgrunnen for den midlertidige bevæpningen er at Politiets sikkerhetstjeneste mener det er økt fare for terrorangrep rettet mot uniformert personell. Bevæpningen ble innført i slutten av november og er siden blitt forlenget flere ganger.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har forsikret om at den midlertidige bevæpningen ikke skal bli noen snikinnføring av generell bevæpning. Men han kan ikke si når den midlertidige ordningen avsluttes.

«Det vil i stor grad være forhold utenfor politisk kontroll som påvirker dette», skrev Anundsen nylig i et svar på et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

Til behandling

I sin regjeringsplattform fastslår Høyre og Frp at de vil «åpne for generell bevæpning i de politidistrikter der politiet selv mener det er den beste løsningen». Men et slikt forslag har foreløpig ikke manifestert seg.

Det er blitt holdt to høringer om saken, og innspillene fra disse er i dag til behandling i Justis- og beredskapsdepartementet, påpeker partigruppene på Stortinget.

Høyre, Frp og KrF er samtidig enige om at erfaringene fra den midlertidige bevæpningen må evalueres. Partiene ønsker også å involvere Stortinget i større grad når politiet bevæpnes over lengre tid.