Student Mathilde Fjeldstad (20) skriver i Aftenposten om hvordan Frp-sympatiserende studenter skiller seg ut i norsk akademia, og opplever det å være FpU-medlem som sosialt belastende.

- Kommer du med et annet forslag eller er uenig, får du skarpe blikk. Mine medstudenter hvisker kommentarer seg imellom samtidig som læreren ser på deg som du har falt ned fra månen, skriver Fjeldstad.

Nå kommer Frp-leder Siv Jensen støttende til.

En opplevelse mange har

- Alle vi som har vært engasjert i Frp i en viss tid har opplevd den problemstillingen på kroppen i ulike miljøer. Det gjør deg også tøffere. Men jeg tenker det først og fremst er en utfordring til de som foretar den type mobbing, om å tenke gjennom hva det betyr å ha et demokrati og et samfunnsengasjement. Uten det mangfoldet vi har i Norge, så går vi mot mer utfordrende samfunnsstruktur, sier Siv Jensen til Aftenposten.

- Er det verre for Frp-ere enn andre?

- Frp-ere tåler det i alle fall, og vi har ikke noe behov for å sutre. Vi melder oss frivillig inn i de partiene vi føler oss mest knyttet til, så står vi oppreist for det vi tror på, sier Jensen.

Undersøkelse: Frp-ere mobbes

En fersk undersøkelse viser at hele én av fire Frp-sympatiserende studenter føler seg mobbet. Det er nesten tre ganger så mange som gjennomsnittet.

For studenter flest er andelen som føler seg mobbet i underkant av én av ti. Blant Frp-ere er tallet én av fire, i undersøkelsen Sentio har utført for studentavisen Universitas og Norsk studentorganisasjon.

Sier det tas for lett på student-mobbing

Leder i Norsk studentorganisasjon sier norske studiesteder må ta arbeidet mot mobbing på større alvor.

- Det virker ikke som om mobbing har et særlig fokus i høyere utdanning. Vi er bekymret for at få institusjoner har handlingsplaner eller verktøy for å bekjempe mobbing og trakassering, sier Anders Kvernmo Langset til Aftenposten.

- Det ville vært hårreisende hvis en grunnskole ikke hadde en plan mot mobbing, men i høyere utdanning er det tydeligvis greit.

Mener studiesteder tjener på ulike politiske synspunkter

- Er du overrasket over at Frp-studenter opplever så mye mer enn resten?

- Det var nye tall for oss. Vi mener mangfold i studentmassen styrker kvaliteten. Det er et poeng i seg selv at vi har studenter med ulike perspektiv og ulike erfaringer. Akademia handler om meningsbryting, og det er et problem hvis studenter opplever at de ikke møtes med respekt når de deltar. Uavhengig av politisk standpunkt skal du bli tatt godt i mot, og få være en del av det faglige fellesskapet.

- Er det vanskeligere å være på høyre fløy enn venstre, som student?

- Det har jeg ikke grunnlag for å mene noe om, men vi mener institusjonene må ha klare planer mot mobbing og trakassering, og at alle skal kunne delta i fagmiljøet på lik linje.

Studiestedene er preget av venstresiden

Akademia er preget av venstreorienterte holdninger, både blant studenter og vitenskapelig ansatte, mener Endre Bodahl, som er styremedlem i Oslo Frp og markedsføringsstudent på BI.

Han sier til Universitas at han tror det kan være noe av årsaken til at Frp-sympatisører er overrepresentert i mobbestatistikken. Han frykter at disse studentene blir frosset ut av studentmiljøer fordi deres politiske meninger er uvanlige blant studenter.

Bodal er også kritisk til hvordan forelesere håndterer situasjoner der én eller flere studenter ytrer holdninger og politiske standpunkter som anses som politisk ukorrekt i akademia.

- Forskjell på mobbing og kritikk

Professor Raino Malnes, som underviser i politisk teori ved Universitetet i Oslo, tror statistikken kan være en indikasjon på at Frps politikk i større grad enn andre politiske partier blir sett ned på i akademia. Det er forskjell på mobbing og kritikk av politiske standpunkter, legger han til.

- Mobbing er et personlig angrep. Det er svært alvorlig. Men forelesere må ha lov til å trekke en konklusjon, så lenge premissene er tydelige, argumentasjonen gjennomsiktig og det er åpent for diskusjon, sier Malnes.