Hun frykter det kan redusere tilliten fra foreldrene, og at det er på tide å diskutere hvor mye det er trygt for spedbarnsforeldre å drikke, melder Aftenposten.

I et innlegg i dagens Aftenposten skriver hun at myndighetenes råd gjør det vanskelig for henne å møte spebarnsforeldre, fordi forskning og råd ikke stemmer overens.

Aftenposten har snakket med flere nybakte mødre. Alle er enige i at helsesøstrene må fortelle det de vet om kunnskapsbasert forskning, selv om det ikke er i tråd med myndighetenes råd.

Les også: Amming gir både høyere IQ og inntekt

- Foreldrene må bestemme

- Til syvende og sist må foreldrene selv bestemme, sier Rebecka Malmén.

Hun er på trilletur med venninne Marit Unhjem og bærer datteren Vilma Malmén Saue på ni uker på brystet. Spebarnet sover bedre på den måten. Malmén forstår at helsesøsteren føler det som et dilemma når forskning og råd ikke stemmer overens.

Marit Unhjem, mamma til Odin på 8 uker, er enig.

- Vi leser og finner frem informasjon hele tiden. Samtidig er helsesøster en av de viktigste rådgiverne vi har i denne perioden. Hun snakker direkte til meg og snakker om barnet, sier Unhjem.

Kan drikke alkohol

Helsesøster Astrid Midtsund skriver i sitt innlegg:

All tilgjengelig forskning sier at ammende kan drikke alkohol uten at barnet tar skade. Helsetilsynet opprettholder sitt råd om forsiktighet.

- For eksempel kan et glass vin gi en promille på 0,3 til 0,4. Med en alkoholnedbrytning på 0,15 promille i timen vil alkoholen være ute av blodet etter to til tre timer. Men mor kan også pumpe ut melk før hun drikker alkohol, sier Midtsund.

I praksis betyr dette at hvis mor har tatt et glass vin og får en promille på 0,3 eller 0,4, er promillen i morsmelken 0,03 eller 0,04. Drikke med en så lav alkoholprosent anses for å være alkoholfri, så hvordan eller hvorfor kan myndighetene argumentere for at dette kanskje kan være skadelig, skriver Midtsund.

Mer alkohol i fruktkompott

Hun sier videre:

- Fruktkompott og surmelk har sannsynlig høyere alkoholnivå enn dette, noe som ikke er hevdet å være skadelig. Jeg bestrider ikke at alkohol i svangerskapet er skadelig for fosteret, eller at berusede foreldre kan påvirke spedbarn negativt. Men la oss slutte å diskutere alkohol i morsmelken.

Helsesøsteren støtter seg på en forskningsgjennomgang av PubMed som ble publisert februar 2014, som bekrefter disse tallene. Helsesøsterens budskap er ikke at ammende bør drikke mer alkohol, men at helsemyndighetene bør være mer edruelige i sine råd.

- Jeg tror helsemyndighetene vil det beste for barn, men dette er ikke måten å gå frem på. Helsesøstre er forpliktet til å følge anbefalinger fra Helsedirektoratet. Jeg er også avhengig av å holde meg oppdatert for å kunne gi forskningsbaserte faglige råd. Når forskningen og anbefalinger ikke stemmer overens, kompliserer det jobben min som helsesøster. Det kan rett og slett redusere tilliten fra foreldrene, tillit som er en forutsetning for en god veiledningssituasjon, ifølge Midtsund.Les også: Sunne vaner gir bedre muligheter for å overleve tarmkreft

- Vi er uenige

Guro Berge Smedshaug, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, er uenig med helsesøsteren.

- Helsedirektoratet baserer sine anbefalinger på en samlet vurdering av den kunnskapen som finnes, og vi endrer ikke våre råd på bakgrunn av én studie.  Studien fra Danmark sier at det ikke er overbevisende dokumentert at alkohol i morsmelk er skadelig, men det er ikke det samme som å si at det er ufarlig. Andre kunnskapsoppsummeringer konkluderer annerledes, og vi vet ikke hvilke langtidseffekter alkohol kan ha for barnet. Derfor må vi ha et føre var prinsipp, sier Berge Smedshaug.

Hun mener det er feil at alkohol ikke går over i morsmelken. Beregninger viser at et lite barn kan ha en promille på opp i mot 0,01 tre timer etter at mor har drukket et glass vin. Derfor har vi en anbefaling om at man trygt kan amme etter inntak av et glass vin, men man bør vente et par–tre timer.

Les også: Her er enda en grunn til at det er lurt å amme et helt år

Helsesøster sier mødre kan ta et glass vin og amme. Foto: Terje Bendiksb/Scanpix
Helsesøster i Oslo, Astrid Midtsund Foto: Privat