Politiførstebetjent Lars Erik Strand har ansvar for å administrere prosjektet med hundesøk på Østlandsterminalen. Foto: OLE MARTIN WOLD

- Det er enorme mengder post. Han kan ikke få snuten på hver konvolutt. Vi må få flere hunder hit, sier hundefører Sigrid Kibsgaard.

Sju år gamle Diezel har snust seg gjennom tusenvis av konvolutter med Adresseavisen på slep. Politihunden er justisminister Anders Anundsen og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens motangrep mot organiserte narkotikanettverk på det mørke nettet.

Må starte en plass

En måned etter at Adresseavisen i november i fjor avslørte at norske nettverk hadde stått for 5500 salg av dop på det mørke nettet, dro Frp-statsrådene til Østlandsterminalen med TV2-nyhetene på slep. Postterminalen håndterer 60 prosent av norsk brevpost. Det var et passende sted å kunngjøre tiltak mot nettverk som bruker intetanende postmenn som narkotikakurerer.

- Hund er verktøyet vi har. Man må starte en plass, sier politiførstebetjent Lars Erik Strand, som fikk prosjektet i fanget i januar i år.

Opprinnelig skulle hunder settes inn på alle landets ni postterminaler i begynnelsen av 2015. Men ifølge politimester Nils Kristian Moe har ikke Sør-Trøndelag politidistrikt mottatt noe informasjon om endring i rutiner rundt kontroll av post. Heller ikke hos Posten i Midt-Norge har det skjedd noe.

- På Trondheim Postterminal har vi ikke registrert noen aktivitet i forhold til dette, sier stabsleder Anders Stenseth.

Et halvt år etter er status et tomåneders pilotprosjekt på Romerike. Prosjektet ble avsluttet i april.

Ingen ekstra penger

Oppdraget inne på den 35 000 kvadratmeter store Østlandsterminalen måtte i tillegg løses innenfor rammene av eksisterende budsjetter. Lensmannskontoret på Lørenskog fikk ikke ekstra bevilgninger til jobben med å avsløre den norske narkotrafikken, ifølge lensmann Elisabeth Engen.

I dag krever loven at politiet må skaffe en rettslig kjennelse for å åpne et brev. Dette må skje for hvert tilfelle, og betegnes som svært arbeidskrevende. Det gjør det vanskelig for politiet å etterforske narkotikalangere som bruker posten som distribusjonsnett for å nå kunder over hele landet.

Erfaringene fra postprosjektet i Østlandsterminalen gjør at politiet nå ber om at loven endres.

- Arbeidsgruppens forslag er at loven endres slik at politiet kan åpne postsendinger ved skjellig grunn til mistanke etter markering fra politihunden, sier politiførstebetjent Lars Erik Strand.

Unntatt offentlighet

Politiet vil ikke si til Adresseavisen hvor hyppig det ble gjort funn i innenlandsposten, utover å konstatere at det ble gjort funn.

Sluttrapporten fra prosjektet ble oversendt politidirektoratet. Der ble rapporten unntatt offentlighet. Statsråd Anders Anundsen og Ketil-Solvik Olsen sa opprinnelig at de skulle ta turen tilbake til Østlandsterminalen, men i stedet ble lensmann Elisabeth Engen kalt inn til et møte i Justisdepartementet i begynnelsen av juni hvor hundeprosjektet skulle diskuteres. I siste liten kom det kontrabeskjed.

- Møtet ble utsatt på ubestemt tid, sier lensmann Engen.

I mellomtiden har de hyppige narkotikakontrollene av innenlandsposten på Østlandsterminalen opphørt. Kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal bekrefter at Justisdepartementet først vil se på saken «etter sommeren».

I dokumentaren «Teppefall» følger Adresseavisen sporene etter to av de norske narkotikanettverkene fra det mørke nettet og ut i den virkelige verden. Foto: FAKSIMILE
Etter en stund markerer Diezel (7) på en posthylle hvor det står «Kripos». Der har det tidligere ligget narkotika som er sendt til analyse. Foto: OLE MARTIN WOLD
Østlandsterminalen håndterer over 60 prosent av norsk brevpost. Foto: OLE MARTIN WOLD
Før Diezel får snuten på konvoluttene, må hundeføreren spre brevene utover. Foto: OLE MARTIN WOLD
Diezel skal finne narkotika blant 400 000 brev på Østlandsterminalen. Foto: OLE MARTIN WOLD