- Dette er en av de tøffeste brannene jeg har vært borti.

Det sier vakthavende brannsjef Frode Bødtker til Bergens Tidende etter storbrannen som herjet trehusbebyggelsen midt i Bergen sentrum i morgentimene torsdag.

- Det var veldig vanskelig ankomst til bygningene, og vi kom ikke godt til med lift. Derfor måtte vi fokusere på røykdykking. Det har vært en svært krevende jobb for brannmennene, sier Bødtker.

Brant i fire timer

Storbrannen i to hus i Kong Oscars gate og ett i Nedre Hamburgersmauet i Bergen sentrum ble meldt slukket klokken 08.50 torsdag. Da hadde brannen herjet i over fire timer.

Klokken 10.15 var brannvesenet ferdig med etterslukking.

Politiet skal avhøre vitner

Politiet kan ikke si noe om årsaken til brannen eller nøyaktig hvor den startet. Det sier Knut Ellertsen, avsnittsleder for tyveri og brann i Hordaland politidistrikt.

- Det er for tidlig å komme med noen antydninger i den forbindelse, sier han.

Ellertsen forteller at de holder alle muligheter åpne i etterforskningen av storbrannen. Han sier også at politiet på nåværende tidspunkt ikke ser noen sammenheng mellom denne brannen og brannene i samme område 21. og 26. mai.

Politiet vil foreta vitneavhør utover dagen.

Hadde hele styrken ute

Det var i 04.30-tiden at politiet ble varslet om røykutvikling i området ved Kong Oscarsgate og Nedre Hamburgersmauet i Bergen sentrum. Få minutter senere ble det konstatert brann i brannsmitteområdet.

Alt av tilgjengelig mannskap ble kalt ut.

- Vi har hatt hele styrken ute. Totalt har vi hatt 36 mann i sving, og det er mye. Det har vært en veldig slitsom jobb, sier vakthavende sjef ved Bergen brannvesen, Frode Bødtker.

Torsdagens brann er den tredje i det samme området på like mange måneder.

- Sammenlignet med de andre brannene, har dette vært den mest krevende, sier han.

49 evakuert, én skadet

49 personer evakuert etter brannen, men ingen er meldt savnet, ifølge brannvesenet. En 17 år gammel gutt er sendt til Haukeland sykehus etter å ha pustet inn røyk. Han er lettere skadet.

- Vi har kun fått melding om at én person er skadet i brannen. Det skal være snakk om røykskader, sier Terje Magnussen ved Hordaland politidistrikt.

Klokken 07.20 opplyste brannvesenet at de hadde kontroll på brannen. Da var hele kvartalet sperret av. I 09.30-tiden torsdag var Kong Oscarsgate fortsatt stengt fra Vetrlidsallmenningen til Korskirkeallmenningen.

Ifølge brannsjef Bødtker er det lenge til husene vil være beboelige.

- Det er omfattende skader det er snakk om, sier han.

- Vanskelige forhold

Politiets innsatsleder Casper Kaland opplyste i 06-tiden at alt tilgjengelig mannskap var på stedet.

- Vi har ikke kontroll på brannen, og vi vet ikke hvor den startet. Hele kvartalet er evakuert, ca. 40 personer, sa Kaland.

Han fortalte da at brannen hadde spredt seg til flere hus. Husene ligger vanskelig tilgjengelig, og brannvesenet gikk inn fra flere steder. Folk i området fikk beskjed om å holde seg inne og lukke vinduer, og vente på nærmere beskjed.

- Slukningsarbedet pågår fortsatt. Brannvesenet har vært inne, og det er ikke funnet personer i husene som brenner, sa politiets innsatsleder.

Samtidig fortalte brannsjef Bødtker om vanskelig slukningsarbeid:

- Det er ståltak på husene, så det er veldig fysisk krevende arbeid for røykdykkere. Dette vil ta tid, sa Bødtker.

- Så ilden stå høyt

Nabo Nataniel Nesse bort midt i brannområdet. Han forteller at han fra soverommet sitt så ilden stå høyt opp fra taket et av nabohusene, og at det veltet ut røyk.

- Jeg begynte å rope og skrike ut i gaten: «Alle må våkne, alle må våkne!» Det brant kraftig, men det var helt stille i området, forteller han.

Flere naboer BT har snakket med beskriver brannen som dramatisk, og tykk røyk som gjorde det vanskelig å orientere seg i området.

Nanna Wanjera Christensen, som bor i Lille Øvregaten, forteller at hun våknet da hun kjente røyklukten inne hos seg selv.

- Først tenkte jeg at nei, det er sikkert ingenting, men etter hvert skjønte jeg at det var alvor. Da jeg kom ut på gaten møtte jeg røykdykkere med masker. Da skjønte jeg at her var det bare å komme seg vekk, forteller hun.

Omfattende skader

Brannvesenet rykket ut fra Hovedstasjonen, Sandviken, Åsane og Laksevåg. De fikk også assistanse fra brannvesenet i Meland og Lindås, som dekket Åsane-området da mannskapene derfra var opptatt i sentrum. På samme vis dekket Haakonsvern dekket Laksevåg.

Da brannvesenet kom til stedet, søkte røykdykkere gjennom de rammede bygningene uten å finne noen. Det ble ikke meldt om at noen var innesperret, og det er heller ikke meldt om noen savnede, opplyser brannvesenet.

Ole Bjørn Sveen, politiets innsatsleder, sier han regner med at etterslukkingen vil pågå i tre-fire timer. Han sier det er snakk om svært omfattende skader etter brannen.

- Takene er helt ødelagte, og det er mye vannlekkasjer i butikkene her, sier Sveen.

Klokken elleve melder politiet at det er store trafikale problemer i på Vetrlidsallmenningen, som ligger like ved branntomten. Det er mye trafikk, fotgjengere og kø, skriver de på Twitter.

Kong Oscars gate er fortsatt stengt.

Brannen er i trehusbebyggelsen i Kong Oscars gate i Bergen sentrum. Foto: Emil Breistein / NTB scanpix
Flere boliger i området er evakuert som følge av brannen. Foto: ntb scanpix