– Vi sitter ikke på noen konkrete trusler mot Universitetet i Oslo eller andre utdanningsinstitusjoner. Det er heller ingenting som så langt indikerer tilknytning til noe ekstremistisk miljø, sier stabssjef Erik Haugland i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) onsdag ettermiddag.

Natt til onsdag møtte en Nokas-vekter to menn på Universitetet i Oslo på Blindern. Da han fulgte etter dem, skjøt en av dem fem skudd mot ham med det politiet mener er en pistol, før de løp fra stedet. I nærheten av åstedet fant politiet senere en gjenstand som var laget for å se ut som en bombe.

– Det er åpenbart en alvorlig kriminell handling som har funnet sted. Men det er ingenting som indikerer at dette faller inn under PSTs ansvarsområde, sier Haugland.

– Skulle skape frykt

Det er Oslo politidistrikt som leder etterforskningen, men med bistand fra PST. To personer fra sikkerhetstjenesten er midlertidig overført til Oslo-politiet.

– Deres funksjon er å fungere som et bindeledd mellom PST og det ordinære politiet, sier Haugland.

Sent onsdag ettermiddag var det ingen pågrepne eller mistenkte i saken.

Oslo-politiets stabssjef Johan Fredriksen opplyser at den bombelignende gjenstanden, som ble funnet nær Apalveien og kjemibygningen, var laget av flere av de samme delene som brukes for å lage bomber.

– Det er en gjenstand som er laget i den hensikt å skape frykt. Den kan sammenlignes med et replikavåpen, men den inneholder ikke reelt sprengstoff, sier han.

– Nå blir det viktig å se om denne gjenstanden kan ha spor etter opplysninger som kan lede oss videre, sier Metlid.

Truffet av fire-fem kuler

Vekteren som ble skutt, bar en vernevest som skal beskytte mot knivstikk. En kule traff denne vesten, mens tre eller fire kuler traff mannen andre steder på kroppen, opplyser Nokas til Aftenposten. Han ble lettere såret og innlagt på sykehus.

Vekteren meldte selv fra til politiet klokka 2.43. Han har beskrevet mannen som skjøt ham som rundt 175 centimeter høy og hvit i huden. Han skal ha snakket engelsk og var iført rød caps, svart jakke og grå sko.

– Vekteren er et viktig vitne som vi vil jobbe videre sammen med utover dagen i håp om at det kan gi oss flere opplysninger, sier Metlid.

Også i høst ble det brukt våpen mot en Nokas-vekter på universitetsområdet. Etter denne hendelsen ble det bestemt at vekterne skulle bære vernevest, ifølge bladet Aktuell Sikkerhet.

Leter videre etter spor

Onsdag ettermiddag fortsatte politiet å gjøre tekniske undersøker i et avsperret område på Blindern. Tidligere på dagen fant de en svart jakke ved T-banestasjonen, som de undersøker om kan tilhøre en av de to som løp fra stedet.

Det ble også kjent at en tilfeldig forbipasserende fant en ryggsekk med ammunisjon på Blindern i helgen. Politiet tror imidlertid ikke at dette funnet har noe med angrepet på vekteren å gjøre.