Næringsminister Trond Giske og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen innkalte i dag til en pressekonferanse i forbindelse med en «internasjonal storsatsning på teknologi- og næringsutvikling i Norge».

På pressekonferansen ble det klart at det dreier seg om energigigantens GE Energys lenge etterlengtede etablering av et teknologi- og produksjonssenter for offshore vindmøller.

Det amerikanske selskapet vil etablere et forsknings- og teknologisenter for havvind i Oslo. I tillegg vil de produsere og vedlikeholde testturbiner i Verdal.

600 millioner

– Vi skal investere 600 millioner kroner de neste årene, og vi skal begynne GEs offshore vindeventyr i Norge, sier Eyvind Aspesletten, administrerende direktør i GE Energy Norge.

Aspesletten sier selskapet skal skape 100 grønne jobber i Oslo, Verdal og i trondheimsområdet.

Han sier de vil utnytte offshorekompetansen som allerede fins i Norge, for å utvikle offshore vindteknologi i verdensklasse. Utviklingssenteret vil bli lagt til Oslo, mens produksjonen av testturbinene vil foregå i Verdal.

Trøndersk teknologi

GE Energy kjøpte fjor høst den trønderske vindmølleprodusenten Scanwind for drøyt 108 millioner kroner. Det amerikanske energikonsernet uttalte da at de ville basere sin satsing på offshore vind rundt Scanwinds girløse vindmølle.

Selskapet vil senere i år lansere en prototyp på fire megawatt, og på pressekonferansen i dag ble det klart at testingen av denne prototypen også vil foregå i Norge. Scanwinds vindmøller i mange år blitt testet i NTEs vindpark på Hundhammerfjellet i Nærøy.

Victor Abate, GE Energys visepresident for fornybar energi, sier at testing av de nye vindmøllene vil skje med utgangspunkt i produksjonsanlegget i Verdal.

– Det vil dreie seg om 15 til 20 enheter, sier Abate.

Senere vil det bli lansert en oppgradert versjon med større kapasitet.

Frem til GE Energys oppkjøp av Scanwind foregikk produksjonen av turbinene på Verdal, mens hovedkontoret lå i Trondheim. Produksjonsanlegget i Verdal var derimot ikke en del av handelen, og i mange måneder har Verdal og andre konkurrenter derfor ventet på en kunngjøring om hvor GE Energy vil legge produksjonen av turbinene.

I dag ble det klart at deler av GE Energys satsing på offshore vind også vil legges til Storbritannia og Tyskland. Storbritannia er i dag det markedet som har kommet lengst.

I første omgang vil det derfor være fornuftig å legge produksjonen av de kommersielle vindmøllene til Storbritannia, ifølge Abate.

– Konkurransedyktige

Næringsminister Trond Giske sier i dag at dette først og fremst dreier seg om konkurransekraften til norske miljøer. Han pekte blant annet på teknologimiljøet, der Sintef spiller en viktig rolle.

Det andre miljøet er verftsindustrien, og Giske trakk spesielt frem Aker Verdal som lenge har ønsket å satse på stålunderstell til offshore vindmøller.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier etableringen er et resultat av gode samtaler mellom myndighetene og GE.

– Selskapets satsing viser at Norge er et attraktivt land å investere i, og at norsk offshorekompetanse er i verdensklasse, sier Riis-Johansen.

Offentliggjør: Næringsminister Trond Giske besøkte i fjor høst Aker Verdal, som ønsker å satse på bygging av understell til offshore vindmøller. Foto: LEIF ARNE HOLME
GE Energy kjøpte fjor høst den trønderske vindmølleprodusenten Scanwind for drøyt 108 millioner kroner. Foto: Leif Arne Holme
Test: Scanwinds vindmøller har i mange år blitt testet i NTEs vindpark på Hundhammerfjellet i Nærøy. Testingen av GE Energys nye havvindmøller vil også foregå i Trøndelag. Foto: Linn Cathrin Olsen