Hvordan vil du beskrive din egen innredningsstil?

Vi har en litt tilfeldig innredningsstil. Mye er arvegods, og en del har kommet til i samlingen etter hvert som årene har gått. Møblene er nok litt eldre, og jeg kan ikke akkurat si at vi har det spesielt fancy på noen måte. Likevel er vi avhengige av alt vi har, og det meste er plassert her av praktiske årsaker. Alt er i bruk.

Hva er du mest fornøyd med i hjemmet ditt?

Beliggenheten er jeg godt fornøyd med. Det er fin utsikt, rekkehuset vårt ligger fritt og fint. Det er rolig her, og det er viktig for meg og kona mi som begge jobber skiftarbeid. Særlig kona mi jobber natt, og da er vi avhengig av å bo et sted det er mulig å sove på dagen. Det er det så absolutt her. Dessuten har vi trivelige naboer. Til sommeren skal vi bygge terrasse. Det blir veldig fint å kunne ta morgenkaffen der ute.

Hva er det mest ubrukelige du har i hjemmet ditt?

Vi hadde et piano i mange år. Det var arvegods fra moren min. Men det var så dårlig og gammelt at det ble ekspedert ut for noen år siden. Kona og dattera mi spilte, og jeg testet tangentene av og til. Det var den gjenstanden i huset som tok mest plass, og ble minst brukt. Dessuten bør det vel nevnes at vi har en del ubrukelige ting i kjelleren. Gamle sykler, senger og akebrett burde vært kastet, men vi er litt dårlige der, tror jeg.

Hva bør det være i ethvert hjem?

Det bør være trivsel. Det må være lys, varme og en trivelig stemning. Dessuten mener jeg en sofa er alfa omega. Å legge seg på sofaen for en middagshvil er viktig. Men man kan jo ikke ligge der hele dagen da! Skapplass er også viktig. Man får aldri nok av skapplass.

Hvor er den beste plass å bo?

Jeg har flyttet så mye, så det vet jeg ikke. Jeg har bodd på Hamar, Skjåk, Melhus, Ørlandet, Lørenskog og nå Kolbotn. Det er trivelige plasser alle sammen. Jeg må innrømme at jeg trives best der det er stabilt vær. Jeg kunne tenkt meg å flytte tilbake til Trøndelag, men det er nok ikke helt aktuelt. Det er så lunefullt vær der oppe. Indre strøk på Østlandet har det mest stabile været, med gode vintre og fine sommerforhold.

Hva ønsker du deg til hjemmet ditt?

Å oppgradere og pusse opp kjøkken og bad. Det er nå i en slags 70-, 80-tallsstil og noe litt mer moderne hadde vært ønskelig. En mer fancy stekeovn kanskje, og høye kjøkkenskap som går helt opp til taket hadde vært noe. Det er jo totalt upraktisk med skap som slutter 15-20 centimeter under taket.

Hvilket hjem kunne du tenkt deg å se eller besøke?

Det kunne vært artig å se den nye statsministerboligen. Representasjonsboligen er sikkert veldig flott. Å se hvordan statsministeren har det hjemme hadde vært interessant.

Hvor slapper du av i hjemmet ditt?

Det er i svigermors gamle lenestol. Der slapper jeg av med avisen. Vi har bare én sånn stol, så den går på rundgang. Det er en brun stressless med skammel til. Dessuten er sofaen veldig ålreit for en høneblund.

Hva sier interiøret ditt om deg som person?

Jeg vet ikke helt hva interiøret sier om meg som person, men vi har det jo veldig praktisk og funksjonelt hjemme. Dessuten sier det kanskje at vi har hatt økonomiske utgifter på nedbetaling av studielån og slike ting, og at modernisering og oppussing ikke har vært hovedprioritet.

Ommøblerer du ofte?

Nei, det gjør vi ikke. Jeg syns ikke det er så viktig. Vi ommøblerer ikke - vi flytter i stedet. Haha. Man drar jo med seg det meste fra de tidligere boligene likevel, så det ser vel sånn noenlunde likt ut uansett.

Hva har størst affeksjonsverdi i hjemmet ditt?

Et arvet maleri med naturmotiv er jeg veldig glad i. Egentlig er jeg glad i mye av arvemøblementet. Vi har fått gamle skap, en sofa og flere malerier fra foreldre og besteforeldre. Det er disse tingene jeg syns er mest verdifulle, men vi bruker det daglig. Møbler bør brukes!

Hva er luksus for deg?

Å ha god tid uten jobb. En hel helg med fri er luksus. Jeg jobber mange helger i året, så de helgene jeg har fri er fantastiske. Ellers er jeg ikke så opptatt av luksus.

Beste innredningstips?

Å ha mye lys i hjemmet. Både kunstig lys, og mange naturlige lyskilder fra ulike kanter. Det viser seg å bli viktigere og viktigere jo eldre jeg blir. Synet blir dårligere. Mer og sterkere lysstyrke blir viktig. Dessuten er det trivelig med hjem med mye blomster og planter. Det er kona mi som styrer med det altså - jeg har ikke så grønne fingre, men det skaper en god stemning med både potteplanter inne og grønne busker ute. Vindusposten blir veldig mye kjedeligere uten blomstene til kona. Særlig mørke årstider blir triveligere med planter.

Foto: Espedal Jan Tomas
Foto: SCANPIX
Foto: Huseby kjøkken