Fortsatt opp: Analytiker Kristian Tunaal sier det ikke fins åpenbare grunner for et krakk i verdensøkonomien. Foto: KJELL A. OLSEN

– 2008 ligger an til å bli et av de fem beste årene siden oljeprissjokket i 1973. Vi forventer en vekst i verdensøkonomien på fire prosent, sier analytiker Kristian Tunaal i DnB NOR Markets.

Terapi

Aksjeseminaret for trondheimsinvestorer fikk preg av å være en terapitime for frynsete børsnerver, der Tunaal gikk på tvers av spådommene om at vi er på vei inn i en økonomisk nedgangstid. Boligkrisen i USA har skremt aksjemarkedet utfor stupet, men analytikeren peker på at konjunkturfrykten er «forbausende lite synlig i råvaremarkedet».

– Oljemarkedet tror oljeprisen vil holde seg rundt 90 dollar de neste tolv månedene, og at den vil holde seg høy i hvert fall frem til 2012. Men det er ingen i aksjemarkedet som har turt å legge inn denne prisen i sine estimater, sier han.

Oljeprisen er heller ikke unik, men del av en bred prisoppgang på råvarer. Tunaal sier det ikke fins tegn til at denne kurven skal flate ut, og mener det er et tegn på at verdensøkonomien i bunn og grunn er solid.

– Prisene har holdt seg stabile gjennom hele denne turbulente perioden, sier han.

Boom

Årsaken ligger i Asia, og mer presist i Kina. Råvareboomen startet da Kina åpnet opp sin økonomi og ble medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO) i 2002. Tunaal peker på at Kina nå er viktigere enn USA for etterspørselsøkningen etter olje, og at 60 prosent av handelen i tørrlast – for eksempel jern og kull – nå går til Asia.

– Det meste går til infrastrukturutbygging, altså offentlige prosjekter som ikke påvirkes av nedgangen i USA, sier han.

Med fortsatt høye råvarepriser mener Tunaal at aksjene på Oslo Børs lavt priset, og StatoilHydro er ett av selskapene han anbefaler kjøp i.

– StatoilHydro vil tjene bøtter av penger med dagens oljepris, og selskapet er lavt priset i dag, sier han.

– Lykketreff

Investor Svein Wognild solgte alle aksjene sine høst, men nå vurderer han å gå inn i aksjemarkedet igjen.

– Jeg solgte i oktober - november, og det var veldig bra timing. Litt av et lykketreff, sier Wognild.

Han har dermed sluppet å se verdiene sine fordufte fra børsen, slik mange andre investorer har gjort den siste tiden.

– Det var finansiell krise på boligmarkedet i USA, og det kom signaler om at den hadde smittet over til banker i Europa, sier Wognild om hvorfor han kvittet seg med aksjene han hadde på børsen i høst.

Men investoren regner med å være tilbake i aksjemarkedet igjen i løpet av året.

– Jeg regner med at de store svingningen vil gi seg, og at det blir litt mer forutsigbart. Da vil jeg vurdere selskaper som tjener gode penger og som betaler ut utbytte, sier Wognild, som ikke er sikker på om bunnen er nådd på børsen ennå.

– Jeg tror det kan komme flere negative rapporter om sub prime-markedet i USA. Det siste dårlige lånet har ikke kommet frem ennå, sier Wognild.

Sitter stille

En av de andre deltakerne, administrerende direktør i Motor-Trade, Frithjof Anderssen, verken kjøper eller selger aksjer nå.

– Jeg sitter stille og rolig. Men jeg gikk ut av en del aksjer på slutten av fjoråret, sier Anderssen.

Han har særlig investert i industriaksjer som Orkla og Yara. Men aksjene i de trønderske børsselskapene Powel, EMGS, Det Norske Oljeselskap og Fara, vil han ikke selge, tross et kraftig verdifall.

– Jeg vil ikke kvitte meg disse. Det er langsiktige investeringer, sier Anderssen, som ikke tror bunnen er nådd i aksjemarkedet ennå.