Statsadvokat Marcelo Alves Dias de Souta i Procuradoria da republica i Natal begjærer tiltale mot 30 personer, hvorav om lag halvparten er nordmenn. Foto: TERJE SVAAN

Det bekrefter statsadvokat Marcelo Alves Dias de Souta i Procuradoria da Republica i Natal til Adresseavisen. Beslutningen om å begjære tiltale ble fattet i går kveld, norsk tid.

- Vi begjærer tiltale mot 30 personer, hvorav om lag halvparten er nordmenn. De fleste av nordmennene vi begjærer tiltale mot befinner seg ikke i Brasil, men er i Norge. Dette er et problem i forhold til en rettssak. Det ville vært en fordel om de var til stede når en eventuell rettssak starter, sier Marcelo Alves Dias de Souta.

Statsadvokaten har nå sendt sin begjæring om tiltale over til en føderal dommer som skal fatte den endelige beslutningen om de siktede skal tiltales eller ei.

Dobler svindelbeløpet

Statsadvokat Marcelo Alves Dias de Souta regner med at dom i første rettsinstans vil være avsagt i løpet av fire måneder.

- Vi mener det er fire ulike kriminelle grupper vi har med å gjøre. Det er fremlagt svært mye bevis. Mer enn 1000 norske dokumenter er lagt ved saken, sier Statsadvokat Marcelo Alves Dias de Souta i Natal.

Som vil ha de norske siktede varetektsfengslet frem til eventuell rettssak. Hovedårsaken skal være faren for at de siktede skal forsøke å unndra seg straffeforfølgelse. Ifølge statsadvokaten er sakskomplekset både stort og komplisert.

- Vi vil bruke tiden frem til en eventuell rettssak på å skaffe mer bevis. Det er mye penger unndratt beskatning det her er snakk om. Hvor mye kan vi ennå ikke fastslå. Men kanskje så mye som 600 millioner norske kroner. Vi vil jobber tett med skattemyndighetene i tiden fremover, sier Marcelo Alves Dias de Souta.

- Endret siktelse

Forsvarer til de to fengslede trønderne, Pablo Pinto, hadde i går kveld ennå ikke underrettet sine klienter om tiltalebegjæringen. Han hevder siktelsene nå kun rettet mot straffeunndragelse - ikke hvitvasking som har vært en viktig del av siktelsen tidligere.

- Våre klienter har fått tilbud om strafferabatt ved å angi andre. Men ingen av våre klienter har hatt informasjon å meddele politiet, sier Pablo Pinto.

Trygve Kristiansen og Arvid Birkeland reagerer på at de bare har blitt avhørt en gang i løpet av de tre ukene de har sittet inne.

- Dette er ikke uvanlig, opplyser de Souta. Her blir man avhørt en gang av politiet, deretter av dommer, sier Marcelo Alves Dias de Souta.