Flagget ble firt på halv stang på Slottet litt over klokken 17 søndag ettermiddag, etter at det ble gjort kjent at prinsesse Ragnhild døde i sitt hjem i Rio de Janeiro tidligere på dagen Foto: NTB scanpix

Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen døde i Brasil søndag etter en tids sykeleie. Hun ble 82 år gammel og sovnet inn i sitt hjem i Rio de Janeiro klokken 9.45 lokal tid, 14.45 norsk tid.

- Hun var en god ambassadør for Norge i Brasil – en varmhjertet representant for landet hun alltid følte seg så knyttet til. Det er i stor sorg og takknemlighet regjeringen lyser fred over prinsesse Ragnhild, fru Lorentzens gode minne, uttalte statsministeren søndag ettermiddag.

I sitt minneord om prinsesse Ragnhild legger statsministeren spesielt vekt på hennes nære forhold til sin bror kong Harald, faren kong Olav og til hjemlandet Norge, selv om hun tilbrakte mesteparten av sitt voksne liv i Brasil.

meldingen fra Slottet ble det opplyst at kong Harald mottok dødsbudskapet med stor sorg.

Husmor i Brasil

Prinsessen ble døpt Ragnhild Alexandra da hun ble født i 1930 som daværende kronprins Olav og kronprinsesse Märthas første barn. I 1953 giftet hun seg med motstandsmannen og skipsredersønnen Erling Lorentzen. Hennes offisielle navn etter bryllupet ble prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen.

Prinsessen og hennes mann flyttet til Brasil, der de fikk tre barn. Som husmor levde hun en langt mer anonym tilværelse gjennom årene enn sine søsken, og hun har i liten grad representert Norge i offisielle sammenhenger.

I 1995 kom biografien «Mitt liv som kongsdatter» der prinsessen forteller om sin barndom på Skaugum og i USA, samt sitt voksne liv som mor, bestemor og husmor i Rio.

I februar 2004 skapte prinsesse Ragnhild overskrifter da hun i et TV-program kom med kritiske bemerkninger til kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louises valg av ektefeller. Hun mente at kong Olav aldri ville godkjent å innlemme Ari Behn og Mette-Marit Tjessem Høiby i kongefamilien.

Likte ikke rampelyset

Prinsesse Ragnhild foretrakk å leve et tilbaketrukket liv i Brasil og trivdes ikke i rampelyset, ifølge den erfarne hoffreporteren Kjell Arne Totland. Han beskriver henne som en kongelig av den gamle skolen. Hun likte ikke å være i rampelyset, noe hun hadde til felles med sin farmor, Maud, melder TV 2.

Overfor Bergens Tidende bekrefter Totland at han var kjent med prinsessens sykeleie.

- Jeg vet at kongefamilien har vært holdt løpende orientert om prinsesse Ragnhilds helse de siste månedene. Hun kunne ikke komme til Norge til den offisielle feiringen av kongeparets 75-årsdager i mai – og uteble også fra den private feiringen på Bygdøy kongsgård, sier han.

Gravlegges i Asker

I sitt minneord framhever Jens Stoltenberg også at prinsesse Ragnhild hadde varme og omsorg for de svake og vanskeligstilte i Brasil. Dette kom til uttrykk blant annet i opprettelsen av Prinsesse Ragnhilds Fond for barn i Brasil. Hun stilte alltid opp når hjelpeaksjoner og festlige arrangementer trengte henne, slår statsministeren fast.

Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen skal bisettes fra Slottskapellet og gravlegges ved Asker kirke. Tidspunktet er foreløpig ikke fastsatt.

- Regjeringen har tilbudt en begravelse på statens regning, men familien takket nei til dette, da de ønsket en bisettelse fra Slottskapellet, opplyser Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen til NTB.

Prinsesse Ragnhild giftet seg med skipsreder Erling Lorentzen 15. mai 1953. Foto: NTB scanpix
Dette bildet er tatt i februar i år. Prinsesse Ragnhild (f.v.) sammen med sine søsken, kong Harald og prinsesse Astrid. Foto: NTB scanpix