I 2010 ble detregistrert 28 271 nye krefttilfeller i Norge. 53 prosent av tilfellene varblant menn og 47 prosent var blant kvinner. Det viser en rapport som ble publisert av Kreftregisteret fredag.

Forekomsten avføflekkreft fortsetter å øke, særlig blant menn og kvinner over 60 år. I 2010 fikk 1518 nordmenn føflekkreft,den mest alvorlige formen for hudkreft.

- Dette skyldes høyst sannsynlig at denne gruppenstadig eksponerer seg for mer sol, sier forsker Trude Eid Robsahm iKreftregisteret i en pressemelding. Hun påpekerat de eldste bør beskytte seg bedre mot sola.

Send inn din krefthistorie her

Se video: - Jeg kjenner ikke igjen meg selv, sier Nina Kristin som var 29 år da hun fikk brystkreft

Mer livmorhalskreft hos unge

Forekomsten avlivmorhalskreft fortsetter øker svakt.

- Det er økningen av antall tilfeller i de yngstealdersklasser som slår ut på statistikken,sier overlege Mari Nygård i Kreftregisteret som forsker på HPV relatertekreftformer.

Mindre prostatakreft

Sammenligner man den siste 5-års perioden med den forrige, harforekomsten av prostatakreft økt med 21%.

- De siste tre årene har vi likevel sett enpositiv endring med synkende forekomst. Vi kan ikke med sikkerhet si hvaårsaken til dette er, men antar at det kan tilskrives PSA-testingen, sieravdelingsleder Steinar Tretli ved Kreftregisteret.

Stadig flere overlever

Tallene fra rapporten bekrefter også at stadig flere overlever kreft. Ved utgangen av 2010 var 207 000 nordmenn i live etter å ha fått minst én kreftdiagnose. Det er en økning på over 60 000 personer siden 2000.

Økningen er et resultat av økt oppmerksomhet rundt kreft både fra pasient og behandlers side og screening i befolkningen.

I tillegg kan det være sammenheng med økt kvalitet i behandling.

Sannsynligheten for å utvikle kreft før 75 år er 35 prosent for menn og 28 prosent for kvinner.