Etter at adressa.no i forrige uke skrev om en mor som feilinformerte og advarte mot at 12-åringer skulle la seg HPV-vaksinere, har debatten gått på våre nettsider.

Fredag kom nye tall fra Kreftregisteret som viser at det i løpet av de tre siste årene har vært 30 prosent økning i tilfeller av livmorhalskreft  hos kvinner under 40 år.

- Det er økningen av antall tilfeller i de yngste aldersklasser som slår ut på statistikken, sier overlege Mari Nygård i Kreftregisteret som forsker på HPV-relaterte kreftformer. Etter at Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft ble satt igang, fikk man først en reduksjon i forekomsten av denne alvorlige kreftformen. Men nå peker statistikken i negativ retning hos yngre kvinner.

- Jeg har sett på hvor mange kvinner som går til screening (celleprøve) i forhold til de ulike aldersgruppene, og ser en klar tendens til at flere kvinner mellom 25-35 år ikke tar denne prøven hvert tredje år, sammenliknet med tidligere år. Samtidig vet vi at forekomsten av humant papilloma virus, HPV, er høy i befolkningen. Det er derfor nærliggende å tro at årsaken til økningen er en kombinasjon av disse to faktorene, sier Nygård.

Mer seksuelt aktive

At stadig flere blir smittet av HPV-virus, har med eksponering og endring i livsstil å gjøre, eller enkelt sagt; folk er mer seksuelt aktive.

Både kvinner og menn sprer viruset.

- En ung kvinne som debuterer  seksuelt i 16-årsalderen kan i prinsippet være veldig uheldig og bli smittet av HPV. Dersom hun ikke tar celleprøver, kan hun i verste fall ha celleforandringer som krever behandling allerede som 25-åring og ha utviklet livmorhalskreft som 31-åring. Det er derfor viktig at kvinner følger anbefalingene om å ta celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år fra de er 25 år gamle.

-Ta vaksinen og gå til screening

Masseundersøkelse mot livmorhalskreft har vært et meget viktig tiltak for å begrense forekomsten av livmorhalskreft i befolkningen. Introduksjonen av HPV-basert screening og vaksinering mot HPV er nye virkemidler mot livmorhalskreft som på sikt reduserer forekomsten og forhhindrer at kvinner i sin beste alder blir rammet, sier Mari Nygård.

- Dette er en smart og moderne vaksine som er svært effektiv. Den inneholder ikke mikroorganismer som andre vaksiner,  kun deler av kapselen som ligger rundt det kreftfremkallende virusets DNA. Vaksinering gjør kroppen istand til å identifisere denne kapselen og drepe viruset dersom man blir smittet, forklarer Nygård.

Flere forskere er opptatt av kartlegging og rapportering av både langtidseffekter og bivirkninger av HPV-vaksinen. Resultater så langt bekrefter at vaksine er trygg, påpeker overlegen.