Leiligheten er bygget for at innsatte med barn, som ikke får permisjon, skal få ha barna på overnattingsbesøk i fengselet.

- Å ha barn i fengsel på overnatting krever forsiktighet og klokskap. Vi må spørre oss selv om det kan bli en uheldig opplevelse i stedet for en positiv. Derfor er leiligheten en ganske fin leilighet. Da vi utformet leiligheten ville vi vise barna at de er respektert, at vi har tenkt på dem og at de skal oppleve noe fint.  Det er barna som lider aller mest av at foreldrene er i fengselet. Når de da er på besøk i fengselet, skal vi gjøre det minst mulig likt fengselet, sier assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region vest, Leif Waage til bt.no.

Kvalifiserte søkere

Leiligheten sto klar til overnattingsbesøk rett før sommeren i fjor, men har hittil ikke hatt noen besøkende. Både på grunn av at gruppen aktuelle kandidater er ganske liten, og fordi det er et ressurskrevende prosjekt. I Bergen Fengsels egne regler for besøk i besøksleiligheten, heter det at innsatte som gjennomfører en lang straff, som har barn eller foreldre som bor langt unna, som ikke har fått ordinær permisjonstid, og som nærmer seg tidspunkt for løslatelse skal prioriteres.

- Besøksleiligheten ble til som et ledd i en krisepakke fra Staten i 2009. Vi fikk en del penger til å bygge i Bergen Fengsel, og en av de tingene vi bygget, er besøksleiligheten. Ideen bak det hele var at folk med lange, alvorlige straffer skal kunne ha besøk av barn og familie til overnatting, sier Waage.

Leiligheten har tre soveværelser, og det er opp til den enkelte situasjon om begge foresatte, eller bare den fengslede foresatte skal overnatte i leiligheten. Når det er et overnattingsbesøk der, må det være to betjenter til stede til enhver tid. Og det koster penger.

- Vi har hatt en periode med veldig dårlig økonomi i region vest, og det har gjort det vanskelig å gjennomføre overnattingene. Vi må styrke vaktholdet med to betjenter. Det betyr jo en del penger hvis dette skal ha et visst omfang.

Syv mill til besøksavdeling

Helst ser de at de innsatte oppfyller kravene til å få permisjon, slik at de kan besøke familien utenfor murene.

- Det er problematisk å ta barn inn i et fengsel bak lukkede murer for å overnatte. Det har vi også vært spesielt opptatt av i utformingen av leiligheten.

- Dette førte til at vi bestemte oss for at en dør som fører ut  til en liten hage, skulle være åpen og kontrollert av foreldrene. Man skal assosiere det mer med et hjem. Barn skal ikke komme tilbake med inntrykk av å ha overnattet innesperret i fengsel. En slik opplevelse ønsker vi ikke å påføre barn, sier Waage.

Overnattingsleiligheten er bare et av flere nyoppussede rom i Bergen Fengsel. Hele besøksavdelingen er pusset opp for rundt syv millioner kroner til sammen.

- Ofte er besøksavdelinger i fengselet triste greier, og det har vi forsøkt å gjøre noe med. Ofte er besøksavdelinger i fengselet triste greier. Det har vi forsøkt å gjøre noe med. Vi har blant annet hatt et prosjekt med Kunsthøgskolen i Bergen  for å sørge for god kvalitet på besøksrommene med tanke på form, farger og møbler., sier Waage.

Overnattingshus i Halden

Tilsvarende ordning er innført i Halden Fengsel, som åpnet i 2008. Der har de et eget besøkshus, en enebolig.

- Det ligger litt for seg selv, så når man er der, får man ikke den fengselsfølelsen. Man kommer inn samme inngang som alle andre, gjennom metalldetektorer. Man kan jo se muren, men ellers er man omgitt av gress og trær, forteller Ann Kristin Daae Leivann i Halden fengsel.

I Halden begynte de med å ha overnattingsbesøk for to år siden. Der har de besøk i huset hver helg. En familie fredag til lørdag, en annen familie fra lørdag til søndag.

- Vi har hatt veldig positive erfaringer hittil. Vi har tett kontakt med den som har omsorg for ungene utenfor, og hører om barna reagerer på å være der. Det må vi vite om vi skal fortsette med det, sier Leivann.

Om de får innsatte som er unge og vil ha besøk av foreldre - så fremt det er til barnets beste - vil de også legge til rette for det i fremtiden. Med dagens ordning, må fedrene gjennomføre programmer i fengselet, «Pappa i fengsel», og «Foreldreveiledning»".

- Hvordan har samfunnet utenfor murene reagert på dette?

- Jeg har ikke fått noen reaksjoner fra andre enn de jeg har snakket med. Noen synes det høres ekstremt ut å ta med barn inn i et fengsel, og det synes jeg jo først selv, men etter å ha sett hvor positivt det er for barna, anser jeg det som det beste alternativet, sier Leivann.