- Dersom SV skal inn i en ny regjering etter valget må det stilles absolutt krav om at innvandrerbarn som er født og oppvokst i Norge, ikke skal sendes ut. Venstre og KrF bør stille samme krav til sine fremtidige regjeringspartnere.

Lederen i Trondheim SV vil kreve at den sentrale partiledelsen strammer grepet kraftig overfor sine regjeringspartnere for å presse gjennom en lovendring.

- Jeg blir kraftig provosert når loven i dag er utformet slik at barn som er født og oppvokst i Norge kan sendes ut av landet. Når Høyesterett argumenterer med at dagens lovtekst legger opp til en slik praktisering av asylloven, så må den endres. Jeg vil sørge for at SV stiller helt klare krav til en lovendring for å sitte i en ny regjering sammen med Arbeiderpartiet etter valget, sier Michelsen.

Tema på årsmøtet

Om 14 dager legger han frem saken på årsmøtet i Trondheim SV. Får han medhold der, så skal delegasjonen fra Trondheim forsøke å få hele partiorganisasjonen med seg på å stille et slikt ultimatum foran eventuelle regjeringsforhandlinger etter stortingsvalget til høsten.

–Jeg er i utgangspunktet ikke tilhenger av å stille sånne harde krav i forhandlinger med andre partier, men i denne saken har vi ikke noe annet valg. Stortingsmeldingen om barn på flukt slår fast at praksisen overfor flyktningbarn er blitt hardere, og at dette ikke er en ønsket utvikling. Den eneste måten å endre denne praksisen på er å gjøre om på loven, sier Michelsen.

Felles opposisjon

Michelsen mener dagens lov ikke tar nok hensyn til barns rettigheter og tilknytning til Norge. Like før jul traff Høyesterett en avgjørelse som medfører at to asylbarn som har bodd lenge i Norge likevel ikke får bli i landet. Denne avgjørelsen danner presedens for rundt 400 andre asylbarn i samme situasjon. Lørdag demonstrerte rundt 150 mennesker i Trondheim for å endre loven og gi opphold til asylbarn.

Nå ønsker SV-lederen i Trondheim å skape en felles opposisjon for å få endret loven. Hans mål er at ikke bare SV skal stille ultimatum om å få endret loven, men at også Venstre og KrF blir med på det samme.

Ingen støtte uten ny lov

-Mitt mål er å sørge for at de to store regjeringsalternativene ikke kan søke støtte hos noen samarbeidspartier uten å møte et slikt krav. Dersom Ap skal ha støtte fra SV, må loven endres. Oppnår vi det samme med Venstre og KrF vil heller ikke en eventuell ny borgerlig regjering etter valget ha muligheten til å komme seg unna et slikt krav. Dersom alle de tre partiene SV, KrF og Venstre møter til regjeringsforhandlinger med et slikt krav, så må loven endres for at noen skal kunne danne en ny regjering, sier Ottar Michelsen.

Han mener en felles front for endring av loven også forhindrer at Ap kan søke regjeringssamarbeid med andre enn SV for å komme seg forbi et slikt ultimatum.

Tror på støtte

Ottar Michelsen har foreløpig ikke samlet støtte hos noen i eget parti eller Venstre og KrF for et slikt krav. Han mener imidlertid at han har støtte i Trondheim SV for å skjerpe tonen foran eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget. På Stortinget har Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs Geir Jørgen Bekkevold fremmet et forslag som skal bedre asylbarnas rettigheter i Norge. De håper på stemmer fra SV-benken for å få endret loven.

Les mer om saken i Adresseavisen tirsdag.