Endelig hentet ut av uværet. Foto: Privat

Det er jegere som har deltatt på en godkjenningsprøve for fuglehunder som satt fast i Slådalsvegen mellom Lesja og Vågå.

- Jeg ble oppdatert akkurat nå, sier operasjonsleder Arne Strøm ved Gudbrandsdal politidistrikt. Til nå har vi tatt ut 29, kanskje er det alle, men helt sikre er vi ikke, sier han.

- Vi ble virkelig redde

Alf Pedersen er en av mange jegere fra Trondheim som har vært med på jegerprøver på Dovre i helgen. Når adressa.no snakker med ham, er han nettopp berget ut av et forrykende uvær.

- Vi ble sittende i 6-7 timer i bilen. Underveis gikk vi tom for drivstoff, og bilen står igjen på Slådalsvegen.

Pedersen forteller at de var mange som satt i biler, og at de var spredt i to grupperinger.

- Til å begynne med trodde vi litt kjekt at dette går greit, men etter hvert som timene gikk så vi alvoret. Når ikke en gang en traktor kan ta seg fram, er det ille.

Jegeren forteller at uværet kom som kastet på, og at de var langt inn i fjellheimen da det skjedde.

- Det var som å knipse i fingrene, fra ett øyeblikk til neste var det full storm. Vi hadde en times tur tilbake til bilene. Vi koblet hundene sammen, men selv med gammel kunnskap og GPS var det vanskelig å ta seg fram.

Våte til skinnet

Til alt hell hadde jegerne god kontakt med politiet i dalen.

- Vi ble hele tiden oppdatert på telefon, og visste at de ville sette inn redningsmannskaper. Men vi trodde vel ikke at det kom til å ta så lang tid som det gjorde.

Alf Pedersen og de andre har lært en viktig lekse.

- Det verste var at vi var våte til skinnet. Tirsdag, når jeg har fått ned bilen, skal jeg kjøpe en kasse som skal stå bak i bilen. I den skal jeg ha tørt skiftetøy, varmedress og tørre sko. Og ekstra proviant. Ingen av oss hadde proviant eller drikke til å sitte der over natten. Dessuten har vi også lært hvor viktig det er å ha full tank når man kjører inn i fjellet.

Deltar på jegerprøve

Hege Nervik Almli fra Trondheim er en av mange som har ventet på mannen i dag. Klokka 22.20 forteller hun at mannen er bekreftet nede ved den ventende bussen.

Selv sitter hun på Furuhaugli Camping, mellom Dovre og Hjerkinn.

Sekretariatet for godkjenningsprøven for fuglehunder har, ifølge Nervik Almli, hatt en stri jobb med å holde oversikt på hvor alle deltakerne befinner seg.

- De er delt opp i puljer og går i ulike terreng. Når så mange blir overrasket av uvær, er det viktig å vite hvem som er trygge og hvem som trenger bistand.

-I puljen med mannen min i nærheten av Lesja, har mange blitt sittende i bilene siden klokka 12.00, men stadig flere har blitt værfaste utover dagen. På det meste ventet 30 hunder og 30 menn på å bli reddet ut. De samlet seg i bilene for å spare diesel, men jeg hørte at de sliter litt for å holde bilene frie for snø, sa Nelvik Almli ved 20-tiden søndag kveld.

Redd for kullos

To snøskutere var involvert i redningsaksjonen mellom Lesja og Vågå, og to bandvogner fra forsvaret sørget for å hente ut mennene i fjellet. Operasjonsleder Strøm var en tid bekymret for at mennene skulle bli kullosforgiftet.

- Når det går så lang tid og snøen pakker seg rundt dem er det fare for kullos. Trolig gikk det bra denne gangen. Vi er ganske sikre på at vi har fått ut alle, men det gjenstår fortsatt noe sikringsarbeid, opplyste Strøm klokka 21.30.

I Lesja ventet Røde Kors, ambulanse og en oppvarmet buss på jegerne.

Blåst av veien

Ifølge Gd.no ble en bil med campingvogn blåst av veien på E6 på Dovrefjell ved Fokstua tidligere søndag ettermiddag. Ingen ble skadd i hendelsen.

Både E6 over Dovrefjell og fylkesvegen Valdresflya ble stengt søndag ettermiddag på grunn av uvær. Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er nattestengt fra klokka 19.