Endringene ble fastsatt i statsråd fredag. Hovedreglene for vikeplikt er uendret, men noen bestemmelser er justert. Dette gjelder særlig forhold som skal sikre gående og syklende, skriver Samferdselsdepartementet.

Dette er vikepliktbestemmelsene som har fått noen presiseringer (ny tekst i kursiv):

  • Kjørende som vil svinge har vikeplikt for gående eller syklende som skal rett fram på kjørebanen eller vegens skulder.

  • Kjørende som skal svinge inn over fortau har vikeplikt for gående og syklende som ferdes på fortauet. Tidligere var kun vikeplikten overfor gående uttrykkelig fastslått.

  • Kjørende som vil inn på eller krysse veg fra sykkelveg, gangveg eller fortau, har vikeplikt for trafikant på vegen. Denne vikeplikten gjelder ikke overfor kjørende til eller fra parkeringsplass, holdeplass, torg, eiendom, bensinstasjon, gågate, gatetun, gårdsveg eller liknende områder.

Reglene om vikeplikt har også fått følgende presisering om trafikk med sporvogn:

  • Fører av sporvogn som vil svinge inn i veg med gangfelt, har vikeplikt for gående når fotgjengersignalet lyser grønt.

Endringene trer i kraft umiddelbart.

Det ble også bestemt at boten for ulovlig bruk av piggdekk og kjettinger dobles fra 500 til 1 000 kroner fra 1. oktober i år. Det er ikke lov å kjøre med piggdekk eller kjetting i perioden fra mandag etter 2. påskedag til 1. november.

– Piggdekk og kjetting øker sikkerheten på vinterføre, men fører også til støvproblemer. For å unngå unødvendig bruk dobler vi nå gebyrsatsene for ulovlig bruk, sier samferdselsminister Marit Arnstad (Sp).