- Ubegrunnet skremselspropaganda.

Det er beskrivelsen 18 år gamle Frode gir det allmenne opplysningsarbeidet om nye syntetiske rusmidler som kommer fra de offentlige helsemyndighetene, skriver Aftenposten.no.

Kartla omfanget

Uttalelsen ga han til Sirus-forskerne Ola Røed Bilgrei og Anne Line Bretteville-Jensen som for første gang har kartlagt omfanget, markedet og miljøet for nye syntetiske rusmidler i Norge i rapporten Aftenposten omtaler i dag.

I tillegg til å studere en rekke av de ulike nettbutikkene der stoffene selges og nettforaene hvor rusen og effektene diskuteres, har forskerne også dybdeintervjuet 14 brukere som og var aktive på nettforaene.

Alle som ble intervjuet sa de brukte internett som informasjonskilde om rusmidler og bruken av dem, og de hadde brukt mye tid på å utforske nettet før de selv begynte med syntetiske rusmidler.

De fortalte at det var på ulike fora der man diskuterer bruk og rus fra syntetiske stoffer de først hadde fått kjennskap til denne nye typen rusmidler.

- På ulike internettfora der det blir diskutert rusmidler, legger jo folk som har prøvd ut et stoff såkalte «trip-rapporter» der de beskriver rusen generelt, tar for seg positive og negative sider, og beskriver sinnsstemningen de får. Det var der jeg først leste om noen som hadde prøvd «Spice», sier Erik 17 år i rapporten.

- Ser hva som skjer

Frode (18) over er ikke alene om sin skepsis overfor det offentlige Norge. Mange av disse rusbrukerne vil egentlig bare høre på folk som selv har prøvd stoffene de advarer mot.

- Du kan godt sitte og lete etter alle disse statistikkene, tall og sånn som det. Men jeg føler at det ikke er «legit» nok til at jeg kan stole på det. Jeg leita egentlig etter konkret brukerinformasjon. Om hvordan du skal bruke dette her best mulig, hva du ikke skal gjøre, og sånne ting", sier Frode videre.

Forutsetningen for å være en troverdig kilde for folk i dette forumet, er altså førstehåndskunnskap.

- Ja, ikke sant, vi spiser det, drikker det, eller røyker det. Og så ser vi hva som skjer og rapporterer det til andre og andre lærer av det igjen. Akkurat samme dritten vi gjorde med LSD og flein, altså det er ikke store forskjellen. Eneste forskjellen ligger i at LSD har vært her mye lenger", sier 18 år gamle Petter.

«Trip-rapporter»

Såkalte "Trip-rapporter" på nettfora, oppsummeringer laget av folk som beskriver sine rusopplevelser etter å ha testet nye stoffer, virker som trekkplaster på nye brukere.

Det er i stor grad slike rapporter brukerne leser for å høre om andres erfaringer med ulike stofftyper.

17 år gamle Erik forteller:

«På ulike internettfora der det blir diskutert rusmidler, legger jo folk som har prøvd ut et stoff såkalte «trip-rapporter» der de beskriver rusen generelt, tar for seg positive og negative sider, og beskriver sinnsstemningen de får. Det var der jeg først leste om noen som hadde prøvd «Spice».»

18 år gamle Kjetil, som stoler like mye på det deltagerne i nettforum forteller som det Regjeringen opplyser om, forklarer nærmere til forskerne:

Kjetil: Jeg er jo sånn som vil være veldig forsiktig med slike ting, så jeg googlet masse «trip-rapporter» for å finne ut hva som skjedde.

Intervjuer: Ja, hva tenker du om informasjonen som ligger på disse sidene?

Kjetil: Nei, det er jo folk som meg som prøver og tester da, og de har gjerne mer erfaring med sånne stoffer. Jeg vil si de er troverdige. Altså, jeg har jo ikke mer å gå på når jeg skal kjøpe noe, enn akkurat de sidene der. Og når man leser masse positivt, så går man jo for det.

Intervjuer: Mm, hva slags informasjon er det du ser etter?

Kjetil: Langtidsvirkninger er selvfølgelig interessant. Hvilke hendelser som har skjedd. For eksempel, med det ene stoffet var det visst en fyr som hadde havnet på sykehus etter han hadde prøvd. Det er liksom det som er viktig, å se hva som skjer med folk, og at det ikke er veldig skadelig.

19 år gamle Ivar sier det sånn:

«Det som pirret interessen var jo hvordan rusen var, men hvis jeg først skulle prøve det så leste jeg meg opp på forhånd på doseringer, bivirkninger og diverse.»

Stor fare for overdosering

De nye syntetiske rusmidlene er svært potente stoffer og stor variasjon mellom styrken på de syntetiske rusmidlene gjør faren for overdosering stor.

Thomas (16) beskriver det slik da han en av de første gangene han forsøkte syntetiske rusmidler opplevde å overdosere:

«Jeg begynte å kjenne effekt etter bare fem minutter, og plutselig kjente jeg at hjertet mitt dunket som bare det. Eller først kjentes det ut som om hjertet mitt stoppet helt, og så kjente jeg at det dunket fortere og fortere. (...) Nei, det var ganske så jævlig, for å si det sånn. Kjentes ut som hele hjertet mitt skulle eksplodere», sier han.

- De beskriver overdoseringen som noe av det verste de har opplevd og en stor bekymring for videre bruk og senskader, sier SIRUS-forsker Ola Røed Bilgrei, som gjennomførte intervjuene.

Brukerne beskriver også angstanfall, redsel og økt hjerterytme umiddelbart etter de har røyket stoffet.

Variasjon

Styrken på de ulike stoffene varierer veldig, og det følger sjelden noen brukerinformasjon eller innholdsfortegnelse med varene.

- Det skal veldig lite til før man får i seg for mye, i og med at stoffene er så sterke, varierer i styrke og man ikke vet hva stoffet inneholder. Det er som å spille russisk rulett med kropp og hjerne. Vi vet ennå ikke skadevirkningene av disse stoffene, sier Røed Bilgrei.

Tripp-rapporter

Brukerne leser i stor grad såkalte "trip-rapporter" på nettfora, der andre brukere beskriver sine rusopplevelser etter å ha testet nye stoffer. Thomas brukte «trip-rapportene» for å løse seg opp på forhånd da han overdoserte.

«Men jeg hadde lest på forumet at det er mange som har fått sånne hjertebank, og at det som oftest gikk bra. Så derfor var jeg ikke så bekymret. Jeg prøvde bare å overse det og nyte resten av rusen», sier han.