Mattilsynet har for første gang påvist sykdommen smittsom venerisk tumor hos en hund i Norge. Sykdommen er oppdaget hos en gatehund importert fra Romania og eieren er pålagt å holde dyret isolert.

Eieren står overfor tre valg etter at prøvene som ble tatt av den av den smittede hunden for snart tre uker siden, kom positive tilbake. Vedkommende må enten returnere hunden til Romania, sette den på en kostbar kur med cellegift eller avlive den.

– Vi ser veldig alvorlig på saken. Smittsom venerisk tumor er en alvorlig sykdom vi ikke ønsker å ha i Norge. Den kan smitte til andre hunder og til ville dyr, sier Solfrid Åmdal, seksjonssjef i seksjon for landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet.

Overførbar venerisk tumor hos hund smitter mellom hunder ved paring, men også ved nesekontakt når en hund snuser på ytre kjønnsorganer hos syke hunder. Svulstceller kan da overføres fra et individ til et annet.

Sykdommen forekommer ikke i Norge, men er vanlig i mange land i Sør- og Øst-Europa og særlig blant gatehunder.

– Vi har gjentatte ganger advart mot import av gatehunder til Norge. Norge har fristatus for mange farlige dyresykdommer, og vi ber innstendig folk om å tenke seg om flere ganger før de innfører gatehunder til Norge. Hjelp hundene i hjemlandet, oppfordrer Åmdal.

Den smittede hunden skal uansett kastreres for å hindre paring.

– Dette er helt klart en situasjon vi kommer til å følge tett videre. Det er viktig å hindre spredning av denne sykdommen, sier Åmdal.