Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Internasjonal kritikk av det norske valgsystemet

  •   NTB

Internasjonal kritikk av det norske valgsystemet

Oslo (NTB): Det norske valgsystemet får kritikk fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Organisasjonen mener systemet har flere svakheter som kan utnyttes.

Fengsel og bot for svart betaling av vaskehjelp

Oslo (NTB): En 46 år gammel kvinne er dømt til 30 dagers betinget fengsel og 20.000 kroner i bot for å ha betalt vaskehjelp svart.

Forsker: – Elbiler må subsidieres annerledes

Oslo (NTB): Elbiler må subsidieres, men måten det skjer på i dag, blir feil. Forskjellen mellom støtten til kollektivreisende og dem som kjører elbil, er skrikende, sier transportforsker Bård Nordheim.

Enighet i meklingen for mottak og barnevern

Oslo (NTB): Det ble like før midnatt mandag kveld enighet i meklingen i oppgjøret som blant annet omfatter asylmottak, barnevernsinstitusjoner og Blindeforbundet.

Sjur Isaksen (57) trolig ny stortingsprest

Oslo (NTB): Sjur Isaksen er tilbudt jobben som ny stortingsprest, og bekrefter at han kommer til å takke ja.

Savnet mann funnet i live etter tre døgn i egen hage

Sandefjord (NTB): Over tre døgn etter at mannen i 70-årene falt ned en skrent i sin egen hage, ble han mandag kveld funnet i god behold.

Slik merket trønderne jordskjelvet

Enkelte steder førte skjelvet til at folk dro hjem fra jobb.

Yara får bot for oljeutslipp i Porsgrunn

Porsgrunn (NTB): Gjødselgiganten Yara er ilagt et forelegg på 2 millioner kroner for et oljeutslipp på Herøya i Porsgrunn. Selskapet vedtar boten.

Kvinne alvorlig skadd i ulykke i Hurum

Sætre (NTB): En kvinne i 70-årene behandles for alvorlige skader etter en trafikkulykke i Hurum i Buskerud. Ytterligere to personer ble skadd i ulykken.

Lime-eier godtar fortsatt varetekt i isolasjon

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Politiet har funnet flere personer med ulovlig opphold i Norge i forbindelse med etterforskningen av Lime. Eieren av dagligvarekjeden godtar videre fengsling, men nekter skyld.

Mattilsynet vil ikke ha merking av kylling

Oslo (NTB): Det er behov for mer kunnskap før kyllingkjøtt skal risikomerkes på grunn av antibiotikaresistente bakterier, mener Mattilsynet.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

OSSE peker spesielt på at det ikke finnes noen mulighet til å anke valgavgjørelser til en nøytral part. I Norge er det nemlig Stortinget selv som behandler slike klager.

– Hvis det er en klage, så er det personen som ble valgt som skal bestemme om valget av ham er gyldig eller ikke, sier sjefen for OSSE-oppdraget i Norge, Peter Eicher, Til Dagsavisen.

Allerede i 2009 påpekte OSSE denne svakheten, men norske myndigheter har ikke reagert. Eicher mener dette er i strid med vanlige valgprosedyrer i flere land.

At personer som står på valglistene kan være med i lokale valgstyrer, får også OSSE til å heve øyenbrynene.

Norge får også kritikk for mandatfordelingen der stemmer fra store distrikter med få mennesker, som for eksempel Finnmark, teller betraktelig mer enn stemmer fra storbyer som Oslo. (©NTB)

Vis kommentarer

- Vi skal sladde ansiktene

Nederlenderen Boris skal filme trondheimsgatene i tre uker.

Filmet Trøndelag fra stratosfæren

Sendte kamera med heliumballong 33 kilometer opp i lufta.