Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Internasjonal kritikk av det norske valgsystemet

  •   NTB

Internasjonal kritikk av det norske valgsystemet

Oslo (NTB): Det norske valgsystemet får kritikk fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Organisasjonen mener systemet har flere svakheter som kan utnyttes.

Lærerne får støtte i ny meningsmåling

Oslo (NTB): Flere enn seks av ti nordmenn støtter kravet til de streikende lærerne, viser en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for TV 2.

Norsk lakseeksport økte i uken som gikk

Oslo (NTB): I forrige uke sank eksportprisen på fersk laks med 2,4 prosent målt mot uka før. Mengden eksportert laks økte derimot med 6,5 prosent, til tross for det russiske importforbudet.

ME-syke får ikke vaksineerstatning

Oslo (NTB): Av 117 ME-pasienter som har søkt om erstatning etter svineinfluensavaksinen i 2009 har så langt de fleste fått avslag.

Hussain måtte slutte som bud etter kundeklager

Islamisten Ubaydullah Hussain har måttet slutte i en stilling som bud etter klager fra kunder som syntes det var skremmende at han leverte pakker til dem.

Virke: – Regjeringen setter arbeidsplasser i fare

Oslo (NTB): Næringslivet er sjokkert over finansminister Siv Jensens (Frp) forslag om å doble grensen for momsfri handel fra utlandet og sier forslaget setter tusenvis av norske arbeidsplasser i fare.

Funnet skyldig i overlagt drap i Mannsverk-saken

Tromsø (NTB): Den 49 år gamle mannen som anket tingrettsdommen på 17 års fengsel for drapet på Helge Mannsverk, er også funnet skyldig i Hålogaland lagmannsrett.

Historisk norsk reisning

Henrik Wergeland og Karl Johan er blant de historiske skikkelsene du får møte i Riksteaterets nye oppsetning Norsk reisning.

Idrettstrener dømt til to års fengsel for overgrep

Bergen (NTB): En 39 år gammel idrettstrener er i Bergen tingrett dømt til to års fengsel for en rekke seksuelle overgrep mot en jente fra hun var 14 år i 2009 og fram til januar 2011.

Oslo Børs så vidt i pluss

Oslo (NTB): Oslo Børs stengte onsdag med en svak oppgang på 0,1 prosent til 616,02 poeng.

Kronprinsessen åpnet Bjørnsonfestivalen

Oslo (NTB): Kronprinsesse Mette-Marit, som er kjent for sin interesse for litteratur, sto for åpningen av litteraturfestivalen Bjørnsonfestivalen i Molde onsdag.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

OSSE peker spesielt på at det ikke finnes noen mulighet til å anke valgavgjørelser til en nøytral part. I Norge er det nemlig Stortinget selv som behandler slike klager.

– Hvis det er en klage, så er det personen som ble valgt som skal bestemme om valget av ham er gyldig eller ikke, sier sjefen for OSSE-oppdraget i Norge, Peter Eicher, Til Dagsavisen.

Allerede i 2009 påpekte OSSE denne svakheten, men norske myndigheter har ikke reagert. Eicher mener dette er i strid med vanlige valgprosedyrer i flere land.

At personer som står på valglistene kan være med i lokale valgstyrer, får også OSSE til å heve øyenbrynene.

Norge får også kritikk for mandatfordelingen der stemmer fra store distrikter med få mennesker, som for eksempel Finnmark, teller betraktelig mer enn stemmer fra storbyer som Oslo. (©NTB)

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus