Gå til mobilutgaven
forsiden

Internasjonal kritikk av det norske valgsystemet

 •   NTB

Internasjonal kritikk av det norske valgsystemet

Oslo (NTB): Det norske valgsystemet får kritikk fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Organisasjonen mener systemet har flere svakheter som kan utnyttes.
Leses nå:

Sykehjem i Buskerud ble evakuert etter gasslekkasje

Hokksund (NTB): En gasslekkasje førte til at sykehjemmet Eikertun i Øvre Eiker kommune måtte evakueres onsdag ettermiddag.

Trønder sa han var leiesoldat – siktet for drap

Brekstad/Oslo (NTB-Hans Cosson-Eide): En mann fra Trøndelag er siktet for dobbeltdrap i Sierra Leone etter at han tidligere i år stilte opp i et intervju og fortalte at han har jobbet som leiesoldat.

Kan få samfunnsstraff etter «muslimjævel»-kommentar

Oslo (NTB): Aktor la i Oslo tingrett ned påstand om 30 timers samfunnsstraff for 34-åringen som kalte TV 2-reporter Kadafi Zaman «muslimjævel» på direkten under TV 2s dekning av en Pegida-demonstrasjon i Oslo i januar i fjor.

Kraftig fall i antall asylsøkere til Norge

Oslo (NTB): I årets fire første måneder søkte 1.185 mennesker asyl i Norge, ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI). I april kom det bare 209 asylsøkere, som er det laveste antallet på én enkelt måned siden 1993.

Färber ny generalsekretær i Frp

Oslo (NTB): Fredrik Färber (37) er ansatt som ny generalsekretær i Fremskrittspartiet.

Oslo Børs snudde oppover

Oslo (NTB): Hovedindeksen på Oslo Børs krøp oppover igjen onsdag etter å ha falt de to første dagene denne uken. Indeksen endte på 595,61 poeng, en økning på en halv prosent siden tirsdag.

Regjeringen lanserer tiltak for å integrere innvandrere

Asker (NTB): Statsminister Erna Solberg (H) og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil bedre integreringen ved å få hjemmeværende innvandrerkvinner ut i jobb og gi innvandrerungdom mer grunnskoleopplæring.

To pågrepet etter at mann ble stukket ned i Oslo

Oslo (NTB): Politiet har pågrepet to menn i 50-årene i forbindelse med angrepet på en mann i en leilighet på Hovseter i Oslo.

Fare for skred i Sør-Norge

Oslo (NTB): NVE varsler om skredfare og økt vannføring sør i landet før den kommende langhelgen.

Horne møtte ambassader om barnevernet

Oslo (NTB-Johan Falnes): Interessen var stor da regjeringen inviterte til møte med ambassadene for å korrigere inntrykket som skapes av norsk barnevern i utlandet.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

OSSE peker spesielt på at det ikke finnes noen mulighet til å anke valgavgjørelser til en nøytral part. I Norge er det nemlig Stortinget selv som behandler slike klager.

– Hvis det er en klage, så er det personen som ble valgt som skal bestemme om valget av ham er gyldig eller ikke, sier sjefen for OSSE-oppdraget i Norge, Peter Eicher, Til Dagsavisen.

Allerede i 2009 påpekte OSSE denne svakheten, men norske myndigheter har ikke reagert. Eicher mener dette er i strid med vanlige valgprosedyrer i flere land.

At personer som står på valglistene kan være med i lokale valgstyrer, får også OSSE til å heve øyenbrynene.

Norge får også kritikk for mandatfordelingen der stemmer fra store distrikter med få mennesker, som for eksempel Finnmark, teller betraktelig mer enn stemmer fra storbyer som Oslo. (©NTB)

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus