Gå til mobilutgaven
forsiden

Internasjonal kritikk av det norske valgsystemet

 •   NTB

Internasjonal kritikk av det norske valgsystemet

Oslo (NTB): Det norske valgsystemet får kritikk fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Organisasjonen mener systemet har flere svakheter som kan utnyttes.
Leses nå:

Mann til sykehus etter vold med balltre og kniv

Florø (NTB): Politiet har pågrepet to personer i Stryn i en væpnet aksjon. En mann i 30-årene er fraktet til sykehus etter å ha blitt knivstukket i låret, slått i hodet med et balltre og truet med hagle.

Tillitsvalgt tømte kontoen til 22. juli-gruppe

En tillitsvalgt i Støttegruppen etter 22. juli har tilstått å ha overført penger fra et av lokallagenes konto til seg selv.

– Rema-Reitan aktualiserer behovet for lov om handelsskikk

Oslo (NTB): Rema-sjef Ole Robert Reitan anklagde fredag Norgesgruppen for å diktere markedet. Han får full støtte av Forbrukerrådet, som mener det understreker behovet for en lov om god handelsskikk.

Enighet i sokkeloppgjøret – streik avverget

Oslo (NTB): Den varslede streiken i oljesektoren ble avverget snaut fire timer på overtid, da meklingen om sokkeloppgjøret førte til enighet.

Tillitsvalgt tømte kontoen til 22. juli-gruppe

Oslo (NTB): En tillitsvalgt i Støttegruppen etter 22. juli har tilstått å ha overført penger fra et av lokallagenes konto til seg selv.

To skadd i utforkjøring i Holmestrand

Tønsberg (NTB): Ambulansepersonell driver livreddende førstehjelp etter en utforkjøring i Holmestrand i Vestfold. To luftambulanser er rekvirert.

LO til sak mot staten etter endring i flyforskrift

Oslo (NTB): LO, Norsk Kabinforening og Norsk Cockpitforbund går rettens vei på grunn av en forskriftsendring som skal gjøre det mulig for norskregistrerte fly å ta i bruk asiatisk personell.

Oljesektoren mekler på overtid

Oslo (NTB): Fristen for mekling i sokkeloppgjøret gikk ut ved midnatt natt til lørdag. Meklingen fortsetter på overtid, opplyser fagforbundet Industri Energi.

Finsk turist omkom på fjelltur i Sør-Varanger

Bugøyfjord (NTB): En finsk turist omkom etter at han fredag kom bort fra et turfølge i fjellet ved Bugøyfjord i Sør-Varanger i Finnmark.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

OSSE peker spesielt på at det ikke finnes noen mulighet til å anke valgavgjørelser til en nøytral part. I Norge er det nemlig Stortinget selv som behandler slike klager.

– Hvis det er en klage, så er det personen som ble valgt som skal bestemme om valget av ham er gyldig eller ikke, sier sjefen for OSSE-oppdraget i Norge, Peter Eicher, Til Dagsavisen.

Allerede i 2009 påpekte OSSE denne svakheten, men norske myndigheter har ikke reagert. Eicher mener dette er i strid med vanlige valgprosedyrer i flere land.

At personer som står på valglistene kan være med i lokale valgstyrer, får også OSSE til å heve øyenbrynene.

Norge får også kritikk for mandatfordelingen der stemmer fra store distrikter med få mennesker, som for eksempel Finnmark, teller betraktelig mer enn stemmer fra storbyer som Oslo. (©NTB)

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus