Gå til mobilutgaven
forsiden

Internasjonal kritikk av det norske valgsystemet

 •   NTB

Internasjonal kritikk av det norske valgsystemet

Oslo (NTB): Det norske valgsystemet får kritikk fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Organisasjonen mener systemet har flere svakheter som kan utnyttes.
Leses nå:

Påstand om fire og et halvt års fengsel for overgrep

Namsos (NTB): En mann som er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre jenter under ti år, bør dømmes til fengsel i fire og et halvt år, mener statsadvokat Unni Sandøy.

Jens Johan Hjort ny leder av Advokatforeningen

Oslo (NTB): Representantskapet i Advokatforeningen valgte torsdag den tidligere Tromsø-ordføreren Jens Johan Hjort (53) til ny leder etter Erik Keiserud.

Sju premature barn smittet av tarmbakterie i Stavanger

Stavanger (NTB): Halvparten av de for tidlig fødte barna ved nyfødtintensivavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus er smittet av tarmbakterien klebsiella pneumoniae.

Frp støtter likevel flypassasjeravgiften

Gruppestyret i Frps stortingsgruppe har vedtatt at partiet likevel støtter opp om den omstridte flypassasjeravgiften, skriver VG.

Frp står likevel bak flypassasjeravgiften

Oslo (NTB): Gruppestyret i Frps stortingsgruppe har vedtatt at de likevel støtter opp om den omstridte flypassasjeravgiften, skriver VG.

Seadrill og Subsea 7 dempet oppgangen på børsen

Oslo (NTB): Hovedindeksen ved Oslo Børs økte med 0,4 prosent til 622,25 poeng torsdag. Kraftig fall for Seadrill og Subsea 7 dempet oppgangen, men sluttnoteringen ble likevel ny årsbeste.

Henlegger etterforskning av politiledere

Oslo (NTB): Spesialenheten for politisaker har henlagt etterforskningen av flere ledere i Politiets utlendingsenhet (PU) som var anmeldt for økonomisk utroskap.

Småfly nødlandet uten propell ved Stavanger

Sola (NTB): Både flyger og fly kom uskadd fra det da et småfly med én motor mistet propellen og måtte nødlande på Stavanger lufthavn.

70 millioner til miljøvennlige skip

Oslo (NTB): Regjeringen vil gi ytterligere 70 millioner kroner til utvikling av klimavennlige skip gjennom en ny støtteordning.

Oslo: Ku rømte fra slakteriet

Viltnemnda ble tilkalt for å bistå politiet etter at en ku stakk av fra et slakteri i Oslo torsdag ettermiddag. Det løpske dyret endte sitt liv i frihet og i grønne omgivelser.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

OSSE peker spesielt på at det ikke finnes noen mulighet til å anke valgavgjørelser til en nøytral part. I Norge er det nemlig Stortinget selv som behandler slike klager.

– Hvis det er en klage, så er det personen som ble valgt som skal bestemme om valget av ham er gyldig eller ikke, sier sjefen for OSSE-oppdraget i Norge, Peter Eicher, Til Dagsavisen.

Allerede i 2009 påpekte OSSE denne svakheten, men norske myndigheter har ikke reagert. Eicher mener dette er i strid med vanlige valgprosedyrer i flere land.

At personer som står på valglistene kan være med i lokale valgstyrer, får også OSSE til å heve øyenbrynene.

Norge får også kritikk for mandatfordelingen der stemmer fra store distrikter med få mennesker, som for eksempel Finnmark, teller betraktelig mer enn stemmer fra storbyer som Oslo. (©NTB)

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus