Forskning på mus avslørte at selv om spor etter anabole steroider forlater kroppen og musklene returnerer til sitt normale nivå, så skjer det mer permanente endringer i muskelstrukturen. Endringene ser ut til å bli værende, slik at brukere kan oppleve raskere muskelvekst ved senere opptrening, ifølge norske forskere.

- I tillegg til at musklene vokser, får de et økt antall cellekjerner. Det vår forskning viser, er at disse cellekjernene, i motsetning til selve muskelmassen, er permanente eller veldig langvarige, sier Kristian Gundersen, professor ved Institutt for biologi ved Universitetet i Oslo til NRK.

Vokser raskere

Gundersen og kollegene har brukt to år med museforsøk på å se sammenhengen mellom økt antall cellekjerner i muskulaturen, og dopingbruken.

- Når vi så trener musene igjen, vokser musklene veldig mye raskere hos musene som tidligere har fått anabole steroider, enn hos kontrollmusene. Hvis du tar bort steroidene, krymper selve muskelfiberen, men alle cellekjernene blir værende, så det blir altså veldig tett med kjerner. Når man så begynner å trene igjen, vil muskelfibrene med de mange cellekjernene vokse mye hurtigere enn muskelfibre som ikke har like mange cellekjerner, sier Gundersen til statskanalen.

SE OGSÅ: - Doping er min hobby

Europas største dopingsak

I Trondheim har politiet siden høsten 2011 etterforsket Europas største dopingsak, Operasjon Gilde. Saken gjelder omfattende hjemmeproduksjon av doping i Trondheim, og et tilsvarende omfattende nettsalg av midlene til brukere i hele Norge.

Syv menn regnes av politiet som hovedpersoner i dopingnettverket – de må svare for alvorlige anklager under en rettssak som begynner 6. januar 2014.

Vil ha strengere straff

Forskningen til Gundersen og kollegene kan få konsekvenser for utestenging i idretten. I dag må utøvere som blir tatt i dopingbruk holde seg borte fra sporten i to år. Resultatene av museforsøkene indikerer imidlertid at de fortsatt vil nye godt av tidligere dopingbruk, også når de kommer tilbake etter to år.

Leder Anders Solheim i Antidoping Norge, vil ha lengre utestenging av dopingtatte utøvere.

- Jeg tror at en økt strafferamme er viktig. Et annet argument er helseaspektet. Bruk av anabole steroider kan ha fatale konsekvenser for den enkeltes helse., sier han til NRK.

Trondheim er sete for Europas største dopingetterforskning. Foto: JONAS ALSAKER VIKAN