Tjener du over 230 000 kroner må du ta advokatregningen selv dersom du er nordmann og trenger juridisk bistand. Med advokatsalærer som ofte kan ligge godt over 1000 kroner timen kan det dermed for mange bli økonomisk umulig å få den advokathjelpen som trengs.

I Sverige foreslår Domstolsverket nå å heve inntektsgrensen til 315 000 svenske kroner, noe som i praksis vil si at over 90 prosent av svenskene kvalifiserer til økonomisk bistand til advokathjelp. Det er den svenske regjeringen som har bedt om utredningen.

Dommer ønsker heving

Leder for Trondheim tingrett, sorenskriver Øyvind Smukkestad (bildet), ser behov for at flere nordmenn får støtte til advokathjelp: - Det ville styrke rettssikkerheten dersom flere fikk muligheten til å prøve sine saker i retten.

- Godgjørelsen til advokat er blitt så høy at det for mange er økonomisk umulig å få tilgang til juridisk bistand dersom de ikke får fri rettshjelp, sier han.

Personer som tar sin sak til retten risikerer dessuten også å måtte betale «dobbelt»; taper du saken kan du også bli pålagt å betale motpartens utgifter. Smukkestad viser blant annet til en sivilsak som nylig ble behandlet i Trondheim tingrett. Regningene fra de to advokatene etter ni timer i retten kom på til sammen 160 000 kroner.

Vil øke med 20 000

Det er stortingspolitikerne som eventuelt må øke inntektsgrensene for fri rettshjelp. Stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul (Ap) vil foreslå en viss økning.

- For to år siden ble inntektsgrensen hevet til 230 000 kroner. Samtidig falt egenandelene bort. Vi foreslo å øke til 250 000, men fikk ikke flertall. Imidlertid vil vi fremme nytt forslag om økning i forbindelse med budsjettbehandlingen i høst, sier Gjul. Hun er slett ikke sikker på å få gjennomslag for forslaget.

- Stortingsflertallet er det samme som for to år siden, og jeg har ikke hørt at de har endret mening. Dermed kan det blir vanskelig, anslår Gjul, som sitter i justiskomiteen.

Gjul grunngir ønsket om høyere inntektsgrense for fri rettshjelp med at ikke bare folk med god økonomi skal ha tilgang til domstolene.

- Det nytter ikke å ha rett om du ikke får rett, sier hun.

Egenandel i Sverige

I Sverige må de som får økonomisk støtte betale en viss egenandel. Prosentsatsen øker med inntekten. For de med høyest inntekt er egenandelen 40 prosent. Gjul sier hun vil se på denne modellen, men Ap har foreløpig ikke vurdert om en lignende modell kan være aktuell for Norge.

Linda Cathrine Hofstad (H), som også sitter i justiskomiteen, sier seg enig med Gjul i at det er viktig å sikre juridisk bistand for folk med lav inntekt.

- Vi vil vurdere satsene for fri rettshjelp i forbindelse med budsjettbehandlingen, sier Hofstad.