Dette går fram av et brev til advokat John Christian Elden, som i januar ba om utvidet begrunnelse for hvorfor det aktuelle dokumentet som gir nærmere opplysninger om behandlingen av saken, ble unntatt fra offentlighet.

KLD avslo innsyn i dokumentet i første runde runde, men har KLD nå vurdert innsynsbegjæringen på nytt – både etter bestemmelsen i offentlighetsloven om meroffentlighet og bestemmelser i miljøinformasjonsloven.

Fortrolighet

Resultatet er blitt det samme og begrunnelsen er slik: «Departementet er av den oppfatning at hensynet til fortrolighet gjør seg sterkt gjeldende for det aktuelle dokumentet.»

Brevet til advokat Elden inneholder en ytterligere begrunnelse, som forteller noe om innholdet: «I tillegg til at dokumentet er organinternt, inneholder dokumentet råd og vurderinger fra embetsverket til politisk ledelse.»

Strategiske vurderinger

Deretter kommer departementet med følgende vurdering: «Fortrolighetshensynet veier tyngre for slik korrespondanse enn for korrespondanse mellom ulike deler av embetsverket.»

Departementet opplyser at dokumentet viser til innhold i regjeringskonferanser samt andre prosesser innad i regjeringen, og at det redegjør for hensiktsmessigheten av ulike løsninger og mulige politiske konsekvenser av de ulike løsningene. Dokumentet skisserer også forslag til videre behandling av spørsmålet i regjeringen og inneholder strategiske vurderinger, blir det opplyst.

«Etter departementets mening tilsier dette at hensynene som taler for unntak veier særlig tungt og betraktelig tyngre enn hensynet til at allmennheten og Elden skal få kjennskap til opplysningene. Merinnsyn gis ikke». konkluderer KLD.