Han holdt en hasteinnkalt pressekonferanse fredag morgen der han opplyste at han har kommet fram til en ny løsning, men han vil imidlertid ikke gå i detalj om hva den nye løsningen innebærer.

– Vi har funnet en løsning som bedere ivaretar kvinnene og hensynet til legene uten å innføre reservasjonsmulighet. Jeg regner med å kunne legge fram den nye løsningen om kort tid, men vil vente med å presentere den til alle detaljer er på plass, sier Høie.

Alle partier med

Han la til at kvinners rett til abort ikke skal rokkes ved, og at det er viktig å involvere alle partiene i arbeidet.

Dette skjer dagen etter at KrF-leder Knut Arild Hareide åpnet for å se på alternativer til regjeringens forslag. Hareide uttalte til Vårt Land torsdag at han er villig til å droppe Bent Høies reservasjonsforslag hvis samvittighetsfriheten blir ivaretatt på andre måter.

Det er under en uke til høringsfristen om reservasjonsordning for fastleger går ut, engasjementet har vært rekordstort og et stort flertall har uttalt seg negativt til forslaget.

– På høy tid med reservasjonsretrett

SV-leder Audun Lysbakken mener det er bra at regjeringen snur i spørsmålet om innføring av reservasjonsmulighet.

– Det er gledelig at regjeringen og KrF nå gir etter for presset fra norske kvinner. Det viser at det hjelper å ta opp kampen om rettighetene, sier Lysbakken og er imponert over det store engasjementet saken har vekket.

Han mener det er på høy tid at regjeringen gjør retrett i saken.

– Det var på høy tid at KrF og Høyre gikk fra reservasjonsmulighet til å finne retrettmuligheter. Vi er nå spent på den løsningen som Høie vil presentere, samtidig gir bare en full retrett god nok trygghet for norske kvinner.

– Må ikke åpne for snarveier

Arbeiderpartiet sier regjeringens retrett om reservasjonsretten ikke må føre til noen snarveier for å hasteinnføre et annet forslag.

– Jeg vil benytte anledningen til å gratulere alle dem som har sagt ifra hva de mener om Høyres og Fremskrittspartiets forslag og at vi i dag har greid å presse dem til retrett i spørsmålet om reservasjonsretten, sier helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet til NTB.