Norsk bistandspolitikk skal satse mer på utdanning, særlig for unge jenter.

- Vi skal endre bistanden slik at utdanning blir hovedsaken, sier Erna Solberg.

Hun har et personlig engasjement for å sikre utdanning for jenter i utviklingsland. I dag brukte hun store deler av sin landsmøtetale på nettopp dette.

- Lik rett til utdanning for alle, både gutter og jenter, vil bli en hovedprioritet i utviklingspolitikken fra denne regjeringen, sier Erna Solberg.

Symboler

I sin tale til landsmøtet viste hun blant annet til Malala Yousafzai,  15-åringen som ble skutt av Taliban fordi hun snakket varmt om jenters rett til utdanning i Swat-dalen i Afghanistan.

- Den lille, men likevel store jenta ble symbolet på at rettferdighet og like rettigheter ikke lar seg stoppe av maskingeværer, sa Solberg.

Erna Solberg viste også til situasjonen i Nigeria der mer enn 200 jenter ble røvet vekk fra klasserommet.

- Terrorgruppen Boko Haram sier at disse jentene ikke har noe på skolen å gjøre, og at de nå er til salgs. Det er ikke vanskelig å forestille seg den fortvilelse som mødre, fedre og søsken nå opplever, sa Erna Solberg.

God utviklingspolitikk

Statsminister Erna Solberg mener jenters utdanning er god utviklingspolitikk, og derfor bør en større del av norske bistandsmidler gå direkte til slike tiltak.

- En utdannet jente kan løfte, ikke bare seg selv, men familien sin, lokalsamfunnet og landet sitt ut av fattigdom. Hun får færre og sunnere barn, lavere risiko for å dø i barsel, større mulighet for å se barna vokse opp, flere barn som går på skole og er bedre i stand til å beskytte barna sine mot overgrep. Utdanning av jenter bygger land, sa Erna Solberg da hun åpnet Høyres landsmøte i ettermiddag.

Hun signaliserer nå en endring i norsk bistandspolitikk, der fokus på utdanning - og spesielt for jenter - skal være mer fremtredende.

- Under den forrige regjeringen gikk andelen av norsk bistand til utdanning ned. Andelen er nesten halvert fra 2003 til 2013. Høyre i regjering skal endre dette, og vi skal tilbake til den bistandspolitikken vi hadde sist vi satt i regjering, sier Solberg til adressa.no.

Ikke konkret

Statsminister Solberg vil ikke konkretisere hvilke nye prosjekter eller internasjonale samarbeidspartnere som skal få mer støtte fra regjeringen. Hun sier de vil komme tilbake til detaljene i dette arbeidet i en stortingsmelding om dette før sommeren.

- Vi jobber med flere allianser og partnere. Blant annet sammen med Tyskland, men også andre land. Vi ser blant annet på løsninger der man betaler for resultater, og ikke bare bygging av nye skoler. Men det kommer mer om dette når stortingsmeldingen foreligger, sier Erna Solberg.