Etter det Adresseavisen blir fortalt er det planen når valgkomiteen i løpet av dagen innkaller til pressekonferanse om sin innstilling mandag formiddag.

Klar bane

Helt siden Jens Stoltenberg varslet at han var tilbudt og hadde takket ja til å bli ny generalsekretær i Nato, har det ligget i kortene at Jonas Gahr Støre skulle overta som ny partileder.

Da nestleder Helga Pedersen og den eneste reelle mulige andre kandidaten, Trond Giske, også varslet at de var uaktuelle, har banen i realiteten vært støvfri for Støre.

Men både valgkomiteens leder, Martin Kolberg, og Jonas Gahr Støre har insistert på at «partiprosessene skal gå sin gang». Støre varslet at han ville «tenke seg godt om dersom han ble spurt». Og selv om «alle» i Arbeiderpartiet synes å stå samlet om Støre, har Martin Kolberg har vært tydelig på at ledervalget skal forankres tungt i partiorganene.

– Partiledere i Arbeiderpartiet skal velges, ikke pekes på, har både Kolberg og Støre sagt om ledervalget.

Velges i juni

Men nå er altså tiden kommet til peking.

Mandag offentliggjør valgkomiteen at de enstemmig innstiller på Jonas Gahr Støre som ny partileder. Det får Adresseavisen bereftet på sentralt hold i partiet.

Bak denne innstillingen skal valgkomiteen blant annet ha et samstemt korps av fylkesslag. Det ene fylkeslaget etter det andre har i tur og orden gitt sin støtte til Støre, som i dag er Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann på Stortinget.

– Det er bred og unison oppslutning om Støre i partiet, oppsummerer en kilde i valgkomiteen til Adresseavisen.

Selve ledervalget skjer på Arbeiderpartiets ekstraordinære landsmøte, som holdes i Oslo lørdag 14 juni.

Foto: Roald, Berit, NTB scanpix