I en politiaksjon tirsdag ble det beslaglagt 1515 fiskefluer av fjær fra brokadehane. Dette er en fugl som står i fare for å bli utryddet. Det er ikke gitt tillatelse til import av slike fiskefluer, skriver Miljødirektoratet på sine nettsider.

Fikk tips

Miljødirektoratet, som ligger i Trondheim, fikk vite om den ulovlige innførselen av fiskefluene gjennom tips. Politiet undersøkte lagrene til fire grossister av fiskefluer, og hos en av grossistene ble det gjort beslag i 1515 fiskefluer som inneholdt fjær fra den utrydningstruede brokadehanen.

I tillegg ble det andre steder tatt beslag i et mindre antall fiskefluer, samt fjær og nakker fra fuglen. Aksjonen ble ledet av Romerike politidistrikt med bistand fra Tollvesenet og Miljødirektoratet. Politiet etterforsker saken videre for å finne ut om materialet er lovlig importert eller ikke.

Ikke lovlig med fluefiske-import

Fjær og fuglenakker kan stamme fra lovlig import fra oppdrett av fuglen. Det er imidlertid ikke gitt noen tillatelser til import av ferdige fiskefluer av brokadehane i Norge de siste ti år.

- Handel med truede arter er en av de største truslene mot naturmangfoldet globalt, og den tredje største illegale handelsvaren internasjonalt. Vårt inntrykk er at norsk handelsnæring stort sett opptrer innenfor regelverket, men vi ser dessverre en del eksempler på at privatpersoner og firmaer i Norge importerer produkter fra truede arter uten nødvendig tillatelse, sier avdelingsdirektør Yngve Svarte i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Svart marked i India

Bestanden av brokadehane har vært i sterk nedgang på grunn av jakt. Fuglen er viltlevende i India, og India har et eksportforbud på denne arten. Dette har ført til et svart marked for omsetning av fuglen. Hver nakke inneholder nok fjær til å produsere 50–100 fiskefluer.

- Fiskefluer med fjær fra brokadehane er populære blant fiskerne og vi vet at det er en god del slike fluer i omløp, sier Svarte.

Nakker av brokadehane ble også beslaglagt. Brokadehane er en truet dyreart. Foto: politiet