- Vi har informasjon om at en terroraksjon er planlagt i Norge innen kort tid, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland under en pressekonferanse torsdag morgen.

Hun opplyser at aksjonen trolig er planlagt å skje innen få dager, men trusselen skal være tidsavgrenset, altså at det er sannsynlig at hvis aksjonen skal skje, så vil den skje innen en kort periode.

Hvor et terrorangrep kan skje, har ikke PST informasjon om.

Ifølge PST-sjefen er det mistanke om at det er ekstreme islamistiske grupper i Syria som skal ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandlingen mot Norge.

Politidistriktene orientert

Politiet opplyser at de iverksetter tiltak for å møte den konkrete trusselen.

- Samtlige politidistrikt er varslet med informasjon om trusselen. De er pålagt operative tiltak i samsvar med vårt beredskapsplanverk, sa politidirektør Vidar Refvik under pressekonferansen.

Før pressekonferansen opplyste både operasjonssentralen ved Sør-Trøndelag politidistrikt og Nord-Trøndelag politidistrikt at de har blitt orientert om det som skal komme frem på pressekonferansen.

- Vi er orientert som politidistrikt. Utover det er vi bedt om å vise til pressekonferansen, sa operasjonsleder Ebbe Kimo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Sør-Trøndelag politidistrikt opplyser at de planlegger innsatsen og vil komme tilbake med mer informasjon senere.

Tollvesenet har også tett dialog med PST og politiet, men har foreløpig ikke blitt bedt om å bistå med personell til ekstra kontroll på grensen eller flyplasser i Midt-Norge.

- Konkret trussel

I Justisdepartementet er det satt stab.

- Det er en konkret trussel mot Norge. Vi treffer tiltak for å møte den, sier justisminister Anders Anundsen.

Han forteller at de blant annet har et nært samarbeid med Forsvaret, hvor blant annet Forsvarets mannskaper ved Rygge har fått beskjed om å korte ned på responstiden.

Alvorlig trussel

PST informerer at de tar trusselen svært alvorlig. De opplyser at de med jevne mellomrom mottar lignende meldinger, men etter at de har gjort innledende undersøkelser om denne saken, mener de troverdigheten bak trusselen er styrket. Meldingen

- Vi har kalt tilbake folk fra ferie, sier hun.

På pressekonferansen opplyses det at politiet vil treffe en rekke tiltak, og at det kan bli synlig for publikum.

– Vi jobber med å hente inn mer informasjon på etterretningssiden, og samarbeider med PST. Vi tatt informasjonen alvorlig og vil som følge av dette øke tilstedeværelse av personell ved steder som grenseoverganger, flyplasser, togstasjoner. Disse vil være bevæpnet, sier Refvik.

- Ikke døm noen

Fordi truslene ikke er konkrete, mener Refvik det er vanskelig å gi råd til publikum.

Justisministeren ber folk om å være på vakt, samt at de må følge politiets instrukter.

- Samtidig er det viktig at vi ikke dømmer noen, sier han.

Sikkerhetsvakter utenfor R4 før Justisminister Anders Anundsen holder pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak for en mulig trussel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix