Norske sikkerhetsmyndigheter sa tidligere i sommer at det er en overveiende sannsynlighet for at mange av de norske som har dratt til Syria, har sluttet seg til den ekstremt voldelige og radikale gruppen ISIL.

- Vi har eksempler på personer som har reist til Syria fra steder i Norge hvor det ikke er etablert et ekstremt miljø og steder som er langt unna såkalte radikalisatorer, sa Inger Haugland, avdelingsdirektør ved felles kontraterrorsenter i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), til Aftenposten i juni.

Torsdag sa terrorekspert Brynjar Lia til adressa.no at det høye antallet syriakrigere gjør Norge ekstra utsatt for terror.

Kun halvparten har returnert

De mener også det å knytte seg til et ekstremt islamistisk miljø, både hjemme og i Syria, kan forstås som et opprør både mot det norske samfunnet generelt og mot en mer moderat og tradisjonell foreldregenerasjon.

Det finnes bekreftet informasjon om at omtrent 50 personer fra Norge har reist siden konflikten blusset opp. Kun halvparten av disse har returnert til Norge.

I juni kom Felles kontraterrorsenter (FKTS) ved PST med en rapport om norske fremmedkrigere i Syria. De mener mange blir berørt av sterke bilder fra den syriske konflikten og ønsker å bidra humanitært, men at det primært er ønsket om spenning og krigserfaring som er motivasjonen for å dra.

- Skaffer seg kapasitet til å drepe

- PST gjør en individuell vurdering av dem som returnerer fra Syria for å vurdere hvem som kan utgjøre en potensiell terrortrussel. Voldsbruken i konflikten i Syria vil prege dem som kommer hjem på ulike måter. De som har deltatt i kamphandlinger vil ha tilegnet seg kapasitet til å utføre voldshandlinger, sier Haugland.

- Hva slags kapasitet er det snakk om?

- Når man oppholder seg i et konfliktområde over lengre tid kan man lettere skaffe seg tilgang på kompetanse som man ikke så lett kan tilegne seg i Norge. Et eksempel er det å drepe. Man skaffer seg også mental kapasitet i den forstand at man skyver grensen til å bruke vold, sier hun.

Disse islamistene har reist fra Norge

Internasjonal bekymring

EUs antiterrorkoordinator Gilles de Kerchove uttalte tidligere i sommer at «det er sannsynlig at Europa vil rammes av angrep lik det der fire personer ble drept på det jødiske museet i Brussel i slutten av mai».

Storbritannias statsminister David Cameron hevdet i midten av juni at sunnimuslimske opprørere i Irak planla å angripe landet.

Da PST-sjef Benedicte Bjørnland tidligere i år la frem trusselvurderingen, sa hun at det behøves et taktskifte i Norge, og at vi som samfunn har både feilet og sviktet i å forhindre radikalisering til ekstreme miljøer.