- Fortell at det er en terrortrussel. Hvis man skåner barna gjør man dem en bjørnetjeneste, sier Karl Henry Jacobsen, professor i psykologi ved NTNU.

Jacobsen har klinisk barnepsykologi og stress blant sine spesialfelt.

Opprørende å ikke vite

Torsdag morgen informerte PST, Politidirektoratet og Justis- og beredskapsdepartementet om en terrortrussel i Norge. De opplyste at aksjonen var planlagt å skje innen kort tid og at det er ekstreme islamistiske grupper i Syria som skal ha til hensikt å gjennomføre terrorhandlingen.

Jacobsen mener barn vil fange opp at noe foregår, og at det beste derfor er å være åpen.

- Hvis barna merker at de voksne oppfører seg annerledes, snakker lavere og skifter tema, oppleves dette som mye mer opprørende for barn enn om de får vite hva som skjer, sier Jacobsen.

- Det viktigste er å la barna få tid, høre om de har noen spørsmål og fange opp deres reaksjon, sier Jacobsen.

- Trusselen en tydelig realitet

Jacobsen mener at mange nordmenn fortsatt har en holdning hvor vi tror at terror ikke skjer oss.

- Det er vanskelig å få folk til å forstå at det kan skje. I Trondheim tenker man at det eventuelt vil skje i Oslo, og i Oslo tenker man at det ikke vil skje i Norge, sier Jacobsen.

Mange foreldre er nok derfor bekymret for at åpenhet kan skremme barna unødvendig.

Jacobsen mener uansett at åpenhet er det beste alternativet, spesielt for barn fra 10 år og oppover.

- For det første er det ikke farlig å være redd. Trusselen er en tydelig realitet, og da bør folk få vite om det. Stort sett fører redsel til at folk oppfører seg ordentlig og at man tar de nødvendige forhåndsregler, sier Jacobsen.