GARDERMOEN: Det er 24 år siden Høyres landsmøte kunne åpnes av en norsk statsminister. Trampeklapp og hurrarop fylte landsmøtesalen på Gardermoen fredag ettermiddag.

- De neste tre årene skal vi øke bevilgningene til klimafondet for miljøteknologi med 12,75 milliarder kroner mer enn det klimaforliket legger opp til. 4,25 milliarder kroner kommer allerede i årets reviderte nasjonalbudsjett, sa Erna Solberg.

Adresseavisen skrev torsdag om forslaget til klimaresolusjon som skal behandles på landsmøtet i helga. Erna Solberg satte tonen for en ny klimasatsing i H/Frp-regjeringen allerede da hun åpnet landsmøtet fredag ettermiddag.

62 milliarder kroner

Erna Solberg sa at midlene til klimafondet for miljøteknologi skal komme som en årlig økning på fem milliarder kroner i tråd med klimafondet.

Fondet vil da bli på 62,75 milliarder kroner etter 2016-budsjettet. Målet i det breie klimaforliket på Stortinget var 50 milliarder kroner.

Mer til høsten

I talen gjorde Erna Solberg det klart at regjeringen skal følge opp et gammelt forslag fra Venstre om å innføre skattefradrag for ENØK-investeringer i private hjem. I revidert nasjonalbudsjett skal det på plass en handlingsplan for utfasing av oljefyrer i statlige bygg, og planen er at det skal være ferdig i 2016, to år før avtalt i klimaforliket.

Forpliktende avtale

Erna Solberg lover også kraftig norsk innsats på høstens klimatoppmøte i FN-regi. Fra talerstolen på Gardermoen sa hun at Norge har ambisjoner om å bidra til en forpliktende internasjonal klimaavtale på toppmøtet.

- En ny avtale må bygge på prinsippet om et karbonbudsjett, Verden kan ikke slippe ut mer enn det jorda kan tåle uten at global oppvarming overstiger to grader. Vi skal være en pådriver for at verden i desember 2015 har en avtale som gir håp for klimaet. Det skylder vi våre barn og barnebarn, og det skylder vi vår felles klode, sa statsministeren.

Ingen klima-tvil

Erna Solberg tok også et oppgjør med klimaskeptikere i eget og andre partier. Hun viste til FNs klimapanels rapporter som slår fast at vi nå opplever den varmeste 30-årsperioden på den nordlige halvkule i løpet av de siste 1 400 årene.

- Naturlige variasjoner kan ikke forklare de klimaendringene vi ser, enten det gjelder stigende havnivå, polaris som smelter eller plane- og dyrearter som flytter på seg, sa Erna Solberg.

Hun understreker likevel at veien til et mer klimavennlig samfunn ikke innebærer slutten på alt som er spennende og morsomt.

- Veien videre krever kunnskap, teknologiutvikling, nye ideer, spennende forskning og nye oppdagelser. Det finnes nok av klimapessimister. Det vi trenger er den energi som bare optimisme og pågangsmot kan gi oss. La det ikke være noen tvil om hvor vi står. Norge skal ta sin del av ansvaret slik klimaforliket slår fast, sa Solberg.

I løpet av helga vil Høyre vedta en rekke konkrete klimatiltak her hjemme, og regjeringen lover nå å arbeide for internasjonale karbonmarkeder og fattige lands mulighet for grønn vekst.

Skrøt av Siv og Frp

Solberg benyttet også talen til å trekke frem og takk sine regjeringspartnere Frp og støttepartiene Venstre og KrF.

- Mye har vært sagt om hvordan det ville gå dersom Frp fikk slippe løs på statsapparatet. Det viser seg at det går veldig bra. Alle systemer har godt av at noen stiller spørsmål som ikke har vært stilt før, og ser på vedtatte sannheter et nytt blikk. Det gjør Frp, og det har vi alle godt av, sa Solberg – og ga kollega Siv Jensen mye av æren for at regjeringen raskt har blitt «et effektivt og offensivt arbeidsfellesskap»

- Jeg gleder meg til fortsettelsen, sa Solberg til en jublende landsmøtesal.

Klima: Statsminister Erna Solberg lover ny satsing på klimatiltak - hjemme og internasjonalt. Foto: GORM K GAARE