Bergingspersonell fra Nederland er nå på plass i Ålesund for å bistå med redningsarbeidet av hurtigrute-skipet «MS Nordlys».

Nederlenderne vil bli assistert med personell fra Buksér og Berging, som plasserer ut lenser og øker kapasiteten til pumpene som pumper ut vann fra skipet.

- Akkurat nå er vi i ferd med å sende opp mikomatter som skal prøve å tette sjøvannsinttak og hull i skroget, sier administrerende direktør i Buksèr og Berging, John A. Nielsen til adressa.no.

Fortsatt kritisk

Situasjonen for skipet er fortsatt kritisk. Nå venter brannvesenet på ei kran som kan stabilisere skipet. Ifølge Hurtigruten AS er det også blitt levert mikomatter fra Namsos som skal brukes til tetting av hullene i skroget fra utsiden av skipet.

Redningsskøyta «Emmy Dyvi» ligger like i nærheten av havaristen MS Nordlys, og styrmann Kari Skår Dahl forteller at hun ikke har sett noen endring på ei stund.

- Det er heldigvis rolig på sjøen, så lensene ligger fint rundt Nordlys, sier hun.

Redningsskøyta ligger i beredskap, og vil kunne rykke ut på kort varsel hvis noe skulle skje med skipet.

Ved 07.30-tida hadde de første av flere magnetmatter ankommet på Skansekaia. Dykkere skal nå ta seg ned på utsiden av skipet for å sikre skipet mot ytterligere lekkasjer. Om de lykkes med dette håper de å kunne ta seg om bord i skipet og føre lensepumpene lengre ned i fartøyet, skriver Sunnmørsposten.

Kraftig slagside

Klokka 07.15 opplyste Sunnmøre politidistrikt at skipet ligger med slagside, men at det har vært stabilt den siste timen.

- Vi håper at det holder seg der, og at krengningen ikke kommer over 20 grader, som er sagt å være det kritiske punktet, sier operasjonsleder Arild Reite i Sunnmøre politidistrikt.

Klokken 05.20 ble det meldt at krengningen var på 20 grader, noe som ifølge brannsjefen i Ålesund, Geir Thorsen, er grensen for når situasjonen blir sett på som veldig kritisk for MS «Nordlys».

- Klokken 05.35 var vi nede i 19,7 grader igjen. Om det ble målt feil tidligere, eller om vi har gått tilbake igjen, vet jeg ikke. Vi håper på det siste, sier Reite.

Tre pumper på plass

- Tidligere ble det skjært hull på feil plass, men nå har vi altså fått en lensepumpe gjennom et av de andre hullene i skroget. Vi får håpe og tro at lensingen går bra, opplyser han.

Fredag morgen klokken 05.00 opplyser Børre Thorsen, leder for beredskapsavdelingen i Ålesund brannvesen, at nok en pumpe er på plass.

- Til sammen tre pumper er i bruk for å lense vann. Nå er vi i en avventende situasjon for å se om båten stabiliserer seg, sier Thorsen til adressa.no.

Natt til fredag ble det opplyst at arbeidet med å tette hullene i skroget var vellykket.

- Hullene er tettet, sier innsatsleder Oddbjørn Østlund til Sunnmørsposten.

Evakuerte området

Politimester Jon Steven Hasseldal sier til adressa.no at alle tilgjengelige mannskaper jobber for å hindre at båten velter. Han frykter at en eventuell kantring vil ødelegge brygger og båter i området. Oljevern er lagt ut for å forhindre oljesøl.

Klokken 23.40 torsdag meldte adressa.nos reporter på stedet at politiet evakuerer området rundt båten.

Fraktet i ambulanse

To personer fra et firma som bisto med pumper ble omtåket av branngasser og måtte hjelpes ut. De ble ved 20.15-tiden kjørt til sykehus med skader etter at de arbeidet om bord på skipet.

Ifølge VG er også en tredje person fraktet til sykehus med røykskader.

Alt arbeid med MS «Nordlys» foregår fra utsiden av båten. Etter at man trodde lekkasjen på MS «Nordlys» var tettet ved 17-tiden, ble det oppdaget at skipet igjen begynte å ta inn vann like før klokken 19.30. Det ble umiddelbart beordret full evakuering av hjelpemannskaper.

- Vi prøver å tette hullene i båten ved å legge på duker og tetter med byggskum, sier Hasseldal, noe eksperter anbefaler.

Foto: MARIANNE TØNSET
Skipet har nådd det kritiske punkt. Foto: SCANPIX
Hurtigruten Nordlys ved kaien i Ålesund fredag. Foto: SCANPIX
Da dette bildet ble tatt ved 20.45-tiden hadde skipet en slagside på 12 grader. Foto: MARIANNE TØNSET
Foto: Foto: MARIANNE TØNSET
Foto: MARIANNE TØNSET
Klokken 01.00 natt til fredag sendte politiet i Sunnmøre ut pressemelding om at MS «Nordlys» krenger 18,1 grader. Foto: MARIANNE TØNSET
Foto: MARIANNE TØNSET
Da dette bildet ble tatt ved 20.45-tiden hadde skipet en slagside på 12 grader. Foto: Marianne Tønset (mms)
Skipet begynte å krenge mer torsdag kveld. Foto: Marianne Tønset (mms)
Foto: MARIANNE TØNSET
Hurtigruta Nordlys begynte å brenne ikke langt fra havna i Ålesund torsdag morgen. Foto: scanpix
Foto: Larsen, Håkon Mosvold