Det går frem av nye tall fra Norsk Naturskadepool.

Det antatte skadeomfanget ble i dag redusert til cirka 500 bygningsskader med et samlet skadebeløp på 75 millioner kroner. Torsdag i forrige uke var anslaget 1000 skader, og det ble antydet skadebeløp på opp mot 200 millioner kroner.

Tall som er offentliggjort om det totale skadeomfanget etter flommen, har foreløpig en samlet sum på over 120 millioner kroner. Beløpet vil helt sikkert stige, for ennå har ingen full oversikt over alle skadene som flom og ras har påført bygninger, landbruksarealer, veier og bruer, elveforbygninger og andre anlegg.

Flomsikring

I dag var olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) på befaring med helikopter til noen av de stedene der flommen har rammet hardest.

Før turen startet, fikk statsråden i et møte på Værnes presentert opplysninger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om at flommen i forrige uke har utløst behov for minst 17 millioner kroner til nye flomsikringsanlegg og reparasjon av gamle anlegg langs vassdrag i Trøndelag.

Overingeniør Mads Johnsen i NVE la fram disse høyst foreløpige tallene. Et nytt flomsikringsanlegg langs Lauvsneselva i Flatanger i Nord-Trøndelag er alene anslått til rundt 6 millioner kroner. I tillegg er det behov for reparasjoner av en rekke anlegg langs Namsen, Steinkjerelva og flere andre vassdrag.

Nye bruer

Skadene på riksveier og fylkesveier er foreløpig anslått til 15-20 millioner kroner i Nord-Trøndelag og 14 millioner kroner i Sør-Trøndelag, får NTB opplyst i Statens vegvesen Region Midt.

Distriktsveisjef Olav Kåre Fuglem i Nord-Trøndelag opplyser at det største beløpet i dette fylket vil gå med til å bygge ny Mo bru på riksvei 769 i Fosnes kommune. Fuglem regner med at dette prosjektet vil koste cirka 7 millioner kroner.

I Sør-Trøndelag må Statens vegvesen bygge ny bru over Arnevikelva i Åfjord kommune, der Karol Ciecka mistet livet da den gamle brua brøt sammen for en uke siden. En midlertidig bru på dette stedet skal etter planen være ferdig i løpet av neste uke. Den vil koste cirka 1,5 millioner kroner, og en ny bru er anslått til cirka 5 millioner kroner, opplyser seksjonssjef Ivar Nervik.

Skadene på kommunale og private veier i Trøndelag er det ennå ingen som har oversikt over. Det samme gjelder skader på jordbruksarealer og andre skader som dekkes av Statens naturskadefond.

Overvurdert

Bygningsskadene ble overvurdert i de første anslagene fra Norsk Naturskadepool. Både antallet skader og det samlede beløpet er omtrent halvert i de tallene som ble offentliggjort i dag. Naturskadepoolen anslår nå de totale erstatninger til rundt 75 millioner kroner.

Informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon opplyser at de tallene som først ble oppgitt for bygningsskader, baserte seg på antakelser om at ennå ikke kartlagte områder var blitt like kraftig rammet som allerede kartlagte områder.

- Heldigvis ble dette ikke tilfelle, sier han.

Inntil i dag var det meldt inn cirka 390 bygningsskader til forsikringsselskapene.

Slik så det ut ved Guldbergaunet i Steinkjer under flommen. Foto: KJELL A. OLSEN